כל מה שצריך לדעת על שיטת הניקוד החדשה של משרד התחבורה
שיטת הניקוד אומצה בארץ כבר משנת 2003 באמצעותה המדינה מפקחת על התנהגות הנהגים בכביש ומרתיעה נהגים שמבצעים הרבה עבירות תנועה. השיטה החדשה אינה "מחפשת" לפגוע בנהגים המורשעים לעתים רחוקות ורוב תשומת הלב שלה מופנית לנהגים אשר מצבעים באופן שכיח יותר עבירות תנועה. באמצעות השיטה המדינה נוקטת באמצעים מנהליים לשלילת רישיונות נהיגה לנהגים סוררים ומחייבת אותם לעבור הליך תיקון למחיקת הנקודות באופן שיקטין את כמות העבירות שלהם ואת מספר התאונות בהן הם מעורבים.
לכמה זמן תקפות הנקודות ומהו אמצעי מחיקת הנקודות על פי שיטת התיקון?
על מנת להבדיל בין עבירות פעוטות לבין עבירות חמורות קיימות חמש דרגות ניקוד לעבירות, על פי חומרתן, מ – 2 ועד 10 נקודות לכל עבירה.
מחיקת הנקודות תעשה על פי צבירת הנקודות, לפי החלוקה הבאה:
- אם לא נצברו מעל 10 נקודות במשך שנתיים הנקודות יתאפסו.
- אם נצברו 12-22 נקודות הנהג מחויב בקורס בסיסי בנהיגה נכונה של 12 שעות לימוד ובסופו מבחן.
- צבירת 22 נקודות בפרק זמן של עד שנתיים תאריך את משך חיי הנקודות לארבע שנים מיום ביצוע העבירה האחרונה.
- צבירת24-34 נקודות מחייבת בקורס מתקדם בנהיגה נכונה של 12 שעות לימוד, ובסופו מבחן. אורך חיי הנקודות הוא ארבע שנים.
- צבירת36 נקודות ומעלה מחייבת את הנהג בקורס בסיסי וקורס מתקדם ועמידה במבחני הקורס, פסילת רישיון נהיגה ל- 3 חודשים ועמידה במבחן תאוריה. עד שלא יושלמו התנאים הנקודות לא נמחקות.
- צבירת 36 נקודות ומעלה בפעם שניה תוך 6 שנים או סך של 72 נקודות במצטבר תגרור פסילת רשיון למשך 9 חודשים, ותחייב את הנהג בקורס בסיסי קורס מתקדם, מבחן תאוריה ומבחן נהיגה מעשי, וכן תביא בהכרח להזמנה למכון הרפואי לבטיחות בדרכים.
באתר של משרד התחבורה ישנה טבלה מפורטת על שווי הנקודות של כל עבירת תנועה, והיא מתעדכנת בהתאם לחוק. שתי העבירות הנפוצות ביותר שאכיפתן הוחמרה לאחרונה הוא שימוש בטלפון הסלולרי בזמן נהיגה (8 נק' במקום 4 נק' עד כה) וסירוב לבדיקת ינשוף (10 נק' שהן המקסימום בחוק).
חשוב לציין שנהגים נורמטיביים אינם צריכים לחשוש משיטת הנקודות החדשה. הסטטיסטיקה בארץ מדברת על 1.5 מיליון דוחות בשנה ל- 3 מיליון נהגים. כלומר, נהג שאינו מרבה לבצע עבירות תנועה מקבל בממוצע דוח אחד בשנתיים.
אז מה בכל זאת אפשר לעשות?
רוב הנהגים אינם מודעים לכך אך הנקודות אינן נרשמות לחובת הנהג מייד עם קבלת הדו"ח, אלא רק כאשר הדו"ח משולם, על מנת לאפשר לנהג להגיב על הדו"ח ולפנות לבית המשפט במידה והוא בטוח בחפותו. הסתייעות בעורך דין לדיני תעבורה תקטין ברוב המקרים את מידת העונש שיוטל עליכם, ולכן בכל מקרה של עבירת תנועה רצוי לבחור באופציה של משפט קודם כל ולא לשלם את הדו"ח, ולהסתייע בעורך דין.
לפגישת ייעוץ ראשוני ללא תשלום, צור קשר עכשיו 03-9393060, 050-6676664.
ייתכן שבמשפט יומר סעיף העבירה או יבוטל, וגם הנקודות שתירשמנה לחובתכם תהיינה מופחתות.