Getting your Trinity Audio player ready...
|
נקודת המוצא בהליכים פליליים קבועה בחוק קובעת, "כאשר אין הוראה אחרת בחוק זה לא יידון אדם בפלילים אלא בפני" (סעיף 126 לחוק סדר הדין הפלילי).
עם זאת, לכלל זה וישנם מספר חריגים המתיר לבית המשפט לשפוט אדם בהיעדרו כלומר גם אם לא התייצב לדיון בעניינו.
סעיף 240(א') לחוק סדר הדין הפלילי עוסק בסדרי דין מיוחדים הכוללים ביניהם את עבירות תעבורה.
הטעמים לביטול פסק דין שניתן בהעדר נאשם, קבועים בסעיף 130 (ד') לחוק לבדר הדין הפלילי.
ישנם שני טעמים בהם ביהמ"ש יבטל פסק דין שניתן בהעדר נאשם.
הראשון – הייתה סיבה מוצדקת לאי התייצבותו של הנאשם, לדוגמה אדם אושפז בבית החולים ולא הספיק לידע את בית המשפט שלא יוכל להתייצב לדיון שנקבע בעקבות מצבו הרפואי, גיוס לשירות מילואים במסגרת צו 8 וכו'.
השני – ביטול פסק הדין דרוש כדי למנוע עיוות דין, רגע מה בכלל עיוות דין? עיוות דין הוא הוא מצב שבו התקבלה בבית המשפט החלטה שגויה, כגון הרשעת שווא של הנאשם או עונש חמור ולא מידתי במיוחד ביחס לנסיבות שיוחסו לנאשם.
זה המקום לחדד כי, בטרם העלאת טענה משפטית זו, ראוי להצטייד בתשתית ראייתית מבוססת דהיינו צילום חומר ובחינת חומר החקירה בתיק, בהעדר תשתית ראייתית מבוססת, בקשה זו ככל הנראה תדחה על ידי בית המשפט.
תוך כמה זמן יש להגיש לבית משפט בקשה לביטול פסק דין?
בקשה לביטול פסק הדין צריכה להיות מוגשת לבית המשפט בו נשפט בהיעדר תוך שלושים ימים מהיום שהומצא לנאשם פסק הדין המרשיע.
עם זאת נציין כי, בית המשפט ראשי בית המשפט לדון בבקשה לביטול פסק הדין גם עם הבקשה הוגשה לאחר המועד הקבוע בחוק, אך יש צורך לנמק בגוף הבקשה את האיחור בהגשת הבקשה.
מומלץ לשכור שירותי עו"ד מומחה בתחום שינמק היטב את היעדרות הנאשם מהדיון.
מתי בית המשפט יוכל לשפוט אדם בהיעדרו?
האפשרות לשפוט נאשם בעבירות תעבורה ללא התייצבותו לדיון, יכולה להיעשות בהתקיימות תנאי מהותי אחד שהוא, ידיעה בדבר המועד הדיון.
רכיב הידיעה בדבר מועד הדיון מתבטא בשני אופנים, הראשון מסירה פיזית לנאשם או לעורך דינו הזמנה לדיון בבית המשפט (לדוגמה; דו"ח תעבורה מסוג הזמנה לדין שהונפק לנאשם בשטח ע"י השוטר, כאשר בגוף הדו"ח מצוין המועד בו עליו להתייצב בבית משפט), בנוסף על השוטר מנפיק הדו"ח מוטלת החובה להבהיר לנאשם כי היעדרותו מן הדיון, יכולה להוביל לכך שבית המשפט ידון בעניינו ללא נוכחותו.
לחלופין שליחת הזימון לדיון בבית המשפט למענו של הנאשם או עורך דין בדואר רשום, הכולל את מועד הדיון והבהרה בגוף ההזמנה כי במידה והנאשם או מי מטעמו לא יתייצב לדין ביהמ"ש יהיה ראשי לשפוט אותו בהעדרו.
שפטו אותכם בעדרכם? אתם מתלבטים כיצד לפעול בנוגע להרשעה? כיצד לפעול על מנת לבטל את פסק הדין, פנו עוד היום לייעוץ בטלפון 03-9393060 או בנייד 050-6676664 שירות מקצועי מובטח!
עמית קדם משרד עורכי דין תעבורה.