נוסעים לטיול עם המשפחה ומעמיסים צ'ימיגג על גג הרכב, רכשתם מזרן חדש ובחרתם להוביל אותו על גג הרכב, אתם צריכים לקרוא את המאמר הבא.
בכבישי הארץ נעים יום יום רכבי משא רבים המובילים מטענים בגדלים ובמשקלים שונים. לעיתים מובילים את המטענים בצורה רשלנית, העלולה להביא לשחרור המטען או להתהפכות הרכב. לשון החוק מונה מספר תקנות העוסקות בהובלת מטען, אך אין בהן פירוט של השיטות לרתום וקשירה בטוחה של אותו המטען.
על מנת למגר את תופעת עבירות המטען החורג ומשקל היתר משטרת התנועה הקימה יחידה ייעודית לאכיפת כלל העבירות המבוצעות ברכבים כבדים יחידת "רכב כבד".
עם זאת במאמר הבא נתמקד במה אסור ומה מותר בכל הנוגע להובלת מטען ברכב פרטי
לשון החוק קובעת מפורשות כי, יש לוודא שהמטען המובל ברכב יהיה רתום ומעוגן בבטחה לרכב, בלא תלות כלשהיא באופי הדרך, הדבר נועד להגן על הנוהגים בכלי הרכב המובילים את המטענים, זאת במקביל לשמירה על ביטחונם של משתמשים אחרים בכביש והולכי רגל.
באותה נשימה נציין כי, התקנות הקיימות בארץ (תקנה 85 לתקנות התעבורה על תתי סעיפיה) אינן מפורטות כיצד לעגן המטען כראוי, על הנהג להכיר את הכוחות המשפיעים על המטען על הרכב ויציבותו במהלך הנסיעה ועליו לזכור שהמבחן האמתי של הקשירה והרתום הוא במצבים קיצוניים כגון תאונה ובלימת חירום.
יש לזכור כי, רק נהג הרכב הוא ורק הוא האחראי למטען המוּבל בכלי הרכב בין אם הוא עצמו היה מעורב בקשירת המטען לרכב ובין אם לא.
מהו רוחב המטען המותר להובלה ברכב פרטי?
רכב פרטי רשאי להוביל מטען החורג עד מטר 1 מחלקו הקדמי או האחורי של הרכב, כל עוד המטען מהווה יחידת אורך אחת (שאינה מחולקת) והמטען מסומן במשולש בקצהו החורג.
מה בנוגע למטען החורג באורכו ביותר ממטר אחד ?
עבירה זו קבועה בתקנה 85 לתקנות התעבורה, העבירה מתקיימת כאשר נהג נוסע ברכב שהמטען בו חורג ביותר ממטר אחד מחלקו הקדמי או חלקו האחורי של הרכב. הסנקציה הקבועה בחוק בצד עבירה זו היא ברירת משפט בסך 250 ₪ ללא נקודות חובה.
אם בכל זאת החלטתם להוביל מטען החורג ביותר מ 1 מחלקו הקדמי או האחורי של הרכב ישנם מס' תנאים לביצוע ההובלה באופן חוקי ובהתאם לדרישת החוק.
- על הובלה להתבצע ברכב מסחרי בלבד.
- המטען מהווה יחידה אחת.
- חריגת האורך לא תעלה מעל לשליש משטח ההטענה של הרכב.
- אורך הרכב לרבות המטען המובל, לא יעלה על 20 מטרים.
- ישנה חובה בהתקנת משולש אזהרה בקצה המטען החורג.
הובלת מטען החורג מהרוחב הכולל של הרכב
לשון החוק (תקנה 85 לתקנות התעבורה) קובעת מפורשות כי חריגת "מטען רוחב" אסורה ברכב נוסעים פרטי. העבירה מתקיימת כאשר נהג נוסע ברכב שהמטען בו חורג מדפנות הרכב הסנקציה הקבועה בחוק בצד עבירה זו היא ברירת משפט בסך 250 ₪ ללא נקודות חובה. הובלת מטען רחב מדפנות הרכב מותרת בהתקיימותם של מספר תנאים המעוגנים בחוק.
- ההובלה צריכה להתבצע ברכב שמשקלו הכולל מעל 15 טון.
- המטען מהווה יחידת רוחב אחת.
- טווח חריגת המטען קבוע בתקנות ועומד על עד 45 ס"מ מכל דופן ולא יותר מ – 3.4 מטרים של כלל רוחב המטען.
- ישנה חובת סימון בשילוט "זהירות מטען רחב" בחלקו הקדמי והאחורי של הרכב.
- ישנה חובת תאורה היקפית ברכב בשעות החשיכה.
נהיגה במשקל יתר
מדובר בעבירה הנפוצה בדרך כלל בקרב נהגי משאיות. לעיתים קיים אינטרס של נהג משאית או מעבידו, להעמיס על המשאית כמה שיותר משקל, על-מנת לחסוך נסיעות.
סעיף 85 א' (5) לתקנות התעבורה קובע כי המשקל הכולל של הרכב והמטען לא יעלו על המשקל הכולל המותר, כפי שמצוין ברישיון הרכב.
כאמור עיקר המאמצים של משטרת ישראל ומשרד התחבורה מופנים כלפי נהגי משאיות הנתפסים לא פעם בעבירת נהיגה במשקל יתר.
משטרת ישראל וצוותים ייעודיים של משרד התחבורה מציבים מדי פעם מאזני דרך ניידים לשקילת משאיות ורכבי הובלה אחרים. בסמכות המשטרה לעצור בצד כלי רכב החשודים בעבירת משקל יתר ולבדוק האם אין חריגה מהמשקל המותר.
משקל חורג עלול להוביל להשבתת הרכב
סעיף 57(א)(1) לפקודת התעבורה קובע כי "מצא שוטר, לאחר שקילתו של רכב מסחרי, כי הוביל אדם מטען ברכב כאשר משקלו הכולל של הרכב והמטען המובל בו עולה על המשקל הכולל המותר לפי רישיון הרכב, רשאי הוא למסור לנהג הודעה האוסרת את השימוש ברכב (להלן – הודעת איסור שימוש) לתקופה של 30 ימים, ואם במהלך שלוש השנים האחרונות נמסרה הודעת איסור שימוש באותו רכב לפי סעיף זה, או שניתן לגביו צו איסור שימוש לפי סעיף 57ג – לתקופה של 60 ימים, וליטול את רישיון הרכב";
המשמעות היא ששוטר יכול להורות על השבתת הרכב לפרק זמן של 30 ימים! ובמידה ואותו הרכב הושבת בגין אותה העבירה במהלך 3 השנים האחרונות רשאי השוטר להורות על השבתת הרכב פרק זמן של 60 ימים!
רכבי הענישה בעבירות משקל
הענישה נקבעת בהתאם לגובה החריגה מהמותר בחוק, כאשר עד לסף מסוים על הנהג לשלם קנס, לחילופין יכול הנהג לבקש להישפט בבית המשפט לתעבורה בגין המיוחס לו בדו"ח. כאשר החריגה אינה עולה על 14.99% מהמשקל הכולל המותר ישנן שתי דרגות קנס:
* הדרגה הראשונה היא במקרה של חריגה המגיעה לעד 10% מהמשקל הכולל המותר והקנס הוא 500 ₪ ו- 6 נק';
* הדרגה השנייה היא במקרה של חריגה העולה על 10% ועד 14.99% מעל המותר מהמשקל הכולל המותר הקנס הוא 1000 ₪ ו- 6 נק'.
* כאשר החריגה עולה על 15% ועד 24.9% מהמשקל הכולל המותר, יזומן הנהג לבית המשפט, 8 נק' + השבתה לרכב מסחרי.
* כאשר החריגה עולה על 25% מהמשקל הכולל המותר- הזמנה לדין, 10 נק' השבתה לרכב
מסחרי והנהג יזומן לשיפוט מהיר בבית משפט לתעבורה.
הוגש כנגדכם כתב אישום בגין חריגת משקל ? התקשרו עוד היום ! 03-9393060, 050-6676664
עמית קדם משרד עורכי דין תעבורה
יודגש כי, הכתוב במאמר אינו מהווה חוות דעת משפטית ו/או תחליף לייעוץ משפטי יש להיוועץ עם עו"ד תעבורה