נהיגה תחת השפעת סמים נחשבת כאחת העבירות החמורות בפקודת התעבורה, כאשר נהג מורשע בעבירה זו לפי סעיף 62 לפקודת התעבורה הוא צפוי לפסילת רישיון נהיגה לשנתיים מינימום, זימון למבדקים של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים רק כאשר הוא צולח את אותם מבדקים הוא יהיה רשאי לבצע מבחן עיוני (תאוריה) ומבחן מעשי (טסט).
מהי נהיגה תחת השפעת סמים?
עפ"י פקודת התעבורה, חל איסור מוחלט על אדם לנהוג רכב כאשר מצוי בגופו סם או תוצר חילוף של סם בכל דרגה ובכל כמות שכן מי שיעשה זאת ייחשב למי שנוהג תחת השפעת סמים.
אלו סוגי סמים אסורים לשימוש במדינת ישראל?
הגדרת סם מסוכן נקבעה במסגרת פקודת הסמים המסוכנים נוסח חדש 1973. פקודה זו מתייחסת למגוון עבירות סמים הכוללות החזקה של סם, סחר בסמים, ייבוא סמים, שימוש בסמים, והדחה של קטין לשימוש בסמים.
במסגרת הפקודה קיימת רשימת הסמים המוגדרת סמים מסוכנים, וכוללת בין היתר: הרואין, חשיש, מריחואנה, קנאביס, MDMA, אל אס די, קריסטל, אופיום, אקסטזי, מורפיום וכל סם אחר שנאסר לשימוש בהתאם לפקודת הסמים המסוכנים.
כיצד מאתרים סם בגוף הנהג?
בחוק ישנן שתי דרכים לאיתור סם בגוף הנהג והאחת היא באמצעות בדיקת שתן והשנייה באמצעות בדיקת דם.
הראשונה היא באמצעות נטילת שתן מגופו של הנהג, במהלך בדיקה זו חשוד מתבקש למסור בדיקת שתן לאיש משטרה, הבדיקה נשלחת למעבדה לצורך איתור תוצר סם בדגימת השתן.
הבדיקה השנייה היא בדיקת דם במהלכה אדם מוסמך בדרך כלל איש רפואה (אח, אחות, פרמדיק וכו') מוסמך מבצע לחשוד דיקור לצורך הוצאת דגימת דם שנשלחת למעבדה לצורך איתור תוצר סם.
נבהיר כי, מדובר בבדיקה פולשנית יותר שמבוצעת במקרים מורכבים יותר כגון מעורבות בתאונת דרכים או לחלופין מתן הסכמה מפורת של החשוד לביצוע בדיקת דם לאיתור ממצאי סם או תוצר חילוף של סם.
מה ההבדל בין נהיגה תחת השפעת אלכוהול לנהיגה תחת השפעת סם?
התשובה נעוצה בקיומו של "חשד סביר", אז מה זה בכלל חשד סביר?
ניגוד לבדיקת שכרות שמתבצעת באמצעות מחסומים יזומים של משטרת ישראל בדרך כלל ביציאה ממקומות בילוי וכו' במחסומים אלו ואין צורך בקיומו של חשד סביר וכל נהג יכול להיבדק בדיקה לאיתור אלכוהול בגופו.
עם זאת כאשר מתבקש נהג לבצע בדקת לאיתור סם בגופו חייב השוטר להתבסס על קיומו חשד סביר לכך שהנהג הוא תחת השפעת סם.
לשאלת החשד בסביר הינה קריטית ,שכן, איתור סם בגוף הנהג שנעשה ללא יסוד סביר לחשד הינו פסול ועלול להוביל לפסילת הבדיקה ולזיכוי הנהג מכל אשמה.
אז מה זה בכלל מהו חשד סביר?
בתי המשפט לתעבורה ברחבי הארץ פסקו בעשרות פסקי דין כי, המבחן לקיומו של חשד סביר נבחן בשאלה האם אותו אירוע בה מעורב הנהג החשוד מעוררת אצל השוטר חשד לקיומה של עבירה, לחלופין הנהג מעורר חשד סביר שהוא שרוי תחת השפעת סמים המשפיעה על נהיגתו לדוגמה: זגזוג בין נתיבים, נסיעה במהירות איטית באופן חריג, פגיעה במספר כלי רכב באופן מחשיד וללא כל סיבה, או בהתנהגותו לאחר עצירת הנהג.
עוד נפסק כי, מדובר בהרמת נטל ראייתי ברף הנמוך עם זאת לא כל אירוע חריג בהתנהגות החשוד מהווה חשד סביר לביצוע עבירה, לדוגמה ביהמ"ש לתעבורה בירושלים פסק כי עיניים אדומות והתנהגות רדומה מצד נהג בשעת לילה מאוחרת לא מהווה חשד סביר לנהיגה תחת השפעת סם.
חשוב לדעת! כי שוטר יכול לבקש לעשות חיפוש בהסכמה על גופו של חשוד. בנוסף במידה ולא מתקיים חשד סביר הוא יוכל לבקש הסכמת החשוד לבצע חיפוש אך באות הנשימה עליו להבהיר לחשוד כי סירוב לבדיקה לא ישמש נגדו ולא יתבצע בניגוד להסכמתו.
לכן, במקרים רבים, ההמלצה החמה היא להיוועץ עם עו"ד על אתר ואף להתנגד לביצוע החיפוש.
האם ישנה חובה חוקית לתת בדיקת שתן ?
התשובה חד משמעית כן! ישנה חובה חוקית למסור דגימת דם או שתן לפי דרישת השוטר, סירוב לבצע בדיקת שתן או דם יוצרת חזקה שאותו אדם נהג תחת השפעת סמים ומשכך הוא צפוי לענישה מחמירה הכוללת בין השאר פסילת מינימום של שנתיים לפחות ורכיבי עבירה נוספים.
האם ישנה חובה להוכיח כי ישנו קשר בין צריכת הסם להשפעה על הנהיגה?
בשונה מהעבר, החל משנת 2005 תוקנה פקודת התעבורה וכי אין חובה להוכיח כי הסם שנמצא בגוף הנהג השפיעה על נהיגתו, הנפקות היא שעצם המצאות סם מסוכן או שאיריות סם מסוכן בגוף הנהג הם עילה להרשעה.
המצב המשפטי כיום בניגוד לעבר, נטל הראיה התהפך ובמידה הנהג ירצה להוכיח כי לא היה קשר בין המצאות שרידי הסם לנהיגתו עליו הראיה להפריך חזקה זו.
חקירת הנהג, עימדו על זכותכם להיוועץ עם עו"ד
במהלך האכיפה לאיתור סם בגוף החשוד הוא נשאל לא מעט שאלות ע"י השוטר האוכף ואף נחקר באזהרה. זכרו תמיד! כל תשובה נרשמת והודאה בנהיגה תחת השפעת סם יכולה לשמש נגד הנהג בבית המשפט. משום כך, בטרם יינתן מענה לכל שאלה שהיא עימדו על זכותכם להיוועץ עם עו"ד.
פסילה מנהלית והחרמת רכב
נהיגה תחת השפעת סמים היא עבירה המנויה בתוספת הרביעית לפקודת התעבורה, המקנה בחוק לקצין משטרה לפסול את רישיון הנהיגה ולהחרים את רכבו של מי שנהג לכאורה תחת השפעת סמים למשך 30 ימים וזאת בכפוף להליך של שימוע.
החשיבות להיוועץ עם עו"ד תעבורה
נהיגה תחת השפעת סמים טומנת בחובה ענישה מכבידה בתום ההליך המשפטי ואף במהלכו כגון : פסילה מנהלית השבתת רכב ופסילת רישיון נהיגה של הנאשם עד לתום ההליכים המשפטיים כנגדו.
העונש המינימלי בתרחיש בו מורשע נהג בנהיגה תחת השפעת הוא שנתיים פסילת רישיון נהיגה לצד רכיבי ענישה נוספים בדמות מאסר על תנאי, פסילה על תנאי, קנס.
כאשר מדובר בהרשעה שנייה במספר עמדת המאשימה (מדינת ישראל) היא למאסר בפועל מאחורי סורג ובריח. כאשר פסילת רישיון לפרק זמן העולה על שנה "מזכה" את הנהג לזימון למבדקים של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים ורק כאשר יצלח אותם יהיה לרשאי לבצע מבחן עיוני ומעשי.
משרדינו מומחה בדיני תעבורה ומספק ליווי וסיוע משפטי לנהגים המואשמים בנהיגה תחת השפעת סמים מסוכנים.
טל' לייעוץ וייצוג בכל הארץ:
03-9393060 קווי
050-6676664 נייד
אין האמור לעיל מהווה ייעוץ משפטי ואינו תחליף לייעוץ משפטי פרטני. כל הנוקט פעולה או נמנע מנקיטת פעולה לאור האמור לעיל עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו הבלעדית.