פקודת התעבורה אוסרת על מי שבדמו תוצרי פירוק של "סם מסוכן" לנהוג ברכב.
המחוקק לא יצר הבחנה בין נהיגה לאחר שימוש בסמים משכרים – לצורך רפואי, לבין נהיגה לאחר שימוש בסמים משכרים – לצרכים אחרים.
נוצרה סיטואציה אבסורדית, בה משתמשי הקנאביס הרפואי הנוהגים ברכב הם עבריינים בעל כורכם.
מטופלים הצורכים קנאביס באופן קבוע מפתחים סיבולת להשפעותיו, עם זאת יש לציין כי מהירות התגובתם וקבלת ההחלטות שלהם נפגמת משמעותית מאדם הנוהג ללא השפעת סם כזה או אחר.
עמדת משרד הבריאות הינה כי; "היות וקנאביס מוגדר כסם מסוכן על פי פקודת הסמים ונכלל במסגרת האיסור. בפקודת התעובורה של נהיגה בשכרות אחת ההגדרות של נהיגה בשכרות היא נהיגה כשהנהג משתמש בסם מסוכן או שבגופו תוצרי פירוק של סם. האיסור אינו ספציפי לקנאביס אלא לכל חומר המוגדר כסם מסוכן וכך גם תרופה הרשומה בהתוויה".
שרידי סם הקנאביס יכולים להשאר בדם באופן משתנה מאדם לאדם, זאת בהתאם לתדירות הצריכה שלו- עד כ-5 ימים בקרב משתמשים מזדמנים ועד כ- 10 ימים ויותר בקרב מתשמשים תכופים.
קיימות שתי דרכים לאיתור סם בדמו של נהג:
- מתן שתן.
- בדיקת דם.
מתי ראשי שוטר לערוך לנהג בדיקה לאיתור סם?
התשובה לשאלה זו מורכבת מ-2 מילים – "חשד סביר" זאת בניגוד לנהיגה תחת השפעת אלכוהול שחשד זה אינו הכרכי.
לצורך עריכת בדיקה לאיתור סמים בגוף האדם יש צורך "בחשד סביר" של החשוד קרי – חשד סביר סוביקטיבי של השוטר לקיומה/ביצוע עבירה מצד החשוד.
שווה להתעכב ולתת דגש נוסף על עניין זה, היות וכאשר מתבצעת בדיקה לנהג (דם או שתן) ללא קיום החשד זה משמעות הדבר שהחיפוש שנעשה הוא חיפוש פסול! לדבר זה יש משמעויות בעלות משקל ראייתי היכולות במקרים מסויימים להוביל לפסילת הבדיקה ואף לזיכוי הנאשם.
בדיקות נוספות
הליך באיתור סם בגופו של נהג כולל בתוכו בדיקות נוספות ( בשמם המקצועי "בדיקת מאפיינים") המעידות האם החשוד בזמן העריכת הבדיקה היה כשיר לנהיגה או לאו.
בדיקת המאפיניים אינה מעוגנת בחוק, והנאשם ראשי לסרב לבצע את הבדיקה והדבר לא ישמש כנגדו במשפט, עם זאת כשלון במבחני הללו יכולים להרשיעו בנהיגה תחת השפעת סמים.
סירבתי לבצע את הבדיקה, מה המשמעות לכך??
נהג שמסרב לבצע בדיקת לאיתור סם (שתן, דם) למעשה מאפשר הגשת כתב אישום כנגדו בגין עבירת הסירוב.
יובהר כי, מדובר עבירה פלילית בפני עצמה, לצורך הרשעה בעבירה זו יש להוכיח כי הוסבר לחשוד את משמעות הסירוב והשלכותיו זאת במקביל לקיומו של חשד לביצוע עבירה (כפי שכבר ציינו).
"מה עלי היה לעשות השוטר ביקש ממני לערוך חיפוש?"
לא פעם נתקלתי בסיטואציות בהם נאשמים אמרו לי כי " השוטר ביקש ממני לערוך חיפוש, מה אני אסרב לו? זה יראה עוד יותר חשוד בעיניו"
כפי שכבר ציינו, ללא חשד סביר לקיומה של עבירה כלשהיא החוק אינו מתיר חיפוש על גופו של חשוד.
עם זאת אדגיש כי, שוטר ראשי לבקש את הסכמת חשוד לביצוע בדיקה תוך מתן הסבר כי עצם הסירוב לביצוע החיפוש לא יהיה לו לרועץ… המלצתי בסיטואציה כזו היא לסרב לחיפוש!
"שוטר שאל אותי מה זה החומר הזה? זה גראס?"
יש לציין כי, כל דבר כי כל מה שתגידו בתשובה לשאלה זו ישמש כנגדכם או לטובתכם בבית המשפט.
המלצתי היא לא לשתף פעולה בחקירה/ תשאול ולדרוש הוועצות עם עו"ד לענייני תעבורה מדובר בזכות המעוגנת בחוק.
נתפסת נוהגים תחת השפעת קאנביס או כל סם אחר?, צרו קשר עכשיו! 03-9393060, 050-6676664.