מתי שוטר יכול לעכב אדם החשוד בביצוע עבירה פלילית? מתי ניתן לעכב אדם שהיה עד לביצוע עבירה פלילית? כמה זמן ניתן לעכב חשוד? באיזה תרחיש ניתן לעצור אדם החשוד בביצוע עבירה? כל זאת ועוד במאמר הבא.
עיכוב אדם – מה הכוונה ? מקור החקיקה.
ראשית נבהיר כי סמכות עיכוב אדם מעוגנת בסעיף 1 לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה ומעצרים).
מהו עיכוב?
ההגדרה המשפטית של עיכוב קבועה בסעיף 66 לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה ומעצרים) ומוגדרת כ"הגבלת חירותו של אדם לנוע באופן חופשי, בשל חשד שבוצעה עבירה או כדי למנוע ביצוע עבירה כאשר הגבלת החירות מסויגת מראש בזמן ובתכלית".
החוק מונה חמישה סוגי עיכובים:
עיכוב חשוד ע"י שוטר/עובד ציבור – סעיף 67 לחוק סדר הדין הפלילי.
סעיף 67 לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה ומעצרים) קובע בזו הלשון כי:
- (א) היה לשוטר יסוד סביר לחשד כי אדם עבר עבירה, או כי הוא עומד לעבור עבירה העלולה לסכן את שלומו או בטחונו של אדם, או את שלום הציבור או את בטחון המדינה, רשאי הוא לעכבו כדי לברר את זהותו ומענו או כדי לחקור אותו ולמסור לו מסמכים, במקום הימצאו.
ניתן להסיק מלשון החוק כי מוענקת סמכות לשוטר / עובד ציבור לעכב אדם בהתרחש אחד משני התרחישים הבאים:
- ישנו חשד סביר כי אדם עבר עבירה (כל עבירה ולא משנה רמת חומרתה).
- ישנו חשד סביר כי אדם עומד לבצע עבירה העלולה לסכן את שלומו או בטחונו של אדם, או את שלום הציבור או את בטחון המדינה.
כאשר מתקיים אחד משני התרחישים שציינו, ראשי שוטר לעכב את האדם החשוד על אתר, על מנת לברר את זהותו ומענו, לחקור אותו ו/או למסור לו מסמכים.
שוטר רשאי לדרוש מאדם להילוות עמו לתחנת המשטרה או לזמנו לתחנת המשטרה למועד אחר שיקבע, אם נתקיימו שניים אלה:
(1) יש יסוד סביר לחשד שהוא עבר עבירה או יש הסתברות גבוהה שהוא עומד לעבור עבירה העלולה לסכן את שלום הציבור.
(2) הזיהוי היה בלתי מספיק, או לא ניתן לחקור אותו במקום המצאו.
כמה זמן ניתן לעכב חשוד??
זמן העיכוב לא יעלה על 3 שעות מרגע שהודיע השוטר לחשוד כי הוא מעוכב.
עיכוב עד ע"י שוטר/ עובד ציבור סעיף 68 לחוק סדר הדין הפלילי.
לשון החוק קובעת כי כאשר יש לשוטר יסוד סביר לחשד שנעברה עבירה, רשאי הוא לעכב אדם שיכול למסור לו מידע הנוגע לאותה עבירה, כדי לברר את זהותו ומענו ואף לחקור אותו במקום.
בנוסף החוק מתיר זימון העד לתחנת המשטרה (במועד סביר) לצורך ביצוע אותן הפעולות נזכרו לעיל .
יודגש כי בהתקיים חשש כי אותו העד לא יתייצב לחקירה במועד, רשאי השוטר לבקש מאותו אדם להילוות עמו לתחנת המשטרה לשם גביית העדות.
עיכוב לחיפוש ולבדיקת מסמכים – סעיף 69 לחוק סדר הדין הפלילי.
נבהיר כי לרשויות החוק סמכויות לביצוע חיפוש במקרים מסוימים שנקבעו בחוק. סעיף 69 לחוק קובע ישנה כאשר ישנה סמכות בחוק לחפש במקום, בכליו או על גופו של אדם, או הסמכות לדרוש מאדם הצגת מסמכים, רשאי בעל הסמכות לעכב אדם או כלי רכב כדי לאפשר את החיפוש או העיון במסמכים, וכן רשאי הוא לדרוש מהאדם למסור את שמו ומענו.
עיכוב לביצוע צו מעצר או צו מאסר – סעיף 70 לחוק סדר הדין הפלילי.
כאשר לשוטר יש יסוד סביר לחשד כי ניתן נגד אדם צו מעצר או צו מאסר, רשאי הוא לעכבו עד לקבלת עותק הצו, לצורך ביצוע המעצר או המאסר על פיו.
כמו כן בתרחיש בו לא לא ניתן לקבל עותק הצו במקום, רשאי שוטר לדרוש מאותו אדם להילוות עמו לתחנת המשטרה לשם קבלת הצו ולשם ביצוע המעצר או המאסר על פיו.
מילוי דו"ח עיכוב ע"י השוטר המעכב
נבהיר במקרים הבאים על השוטר מצבע העיכוב לעורך דו"ח עיכוב מיד עם סיום העיכוב בתרחיש בו המעוכב הובא או זומן לתחנת המשטרה או משך העיכוב עלה על 20 דקות.
ביצוע צו מעצר או צו מאסר – סעיף 70 לחוק סדר הדין הפלילי.
כפי שציינו בתחילת המאמר סמכות שוטר לעכב או לעצור אדם, היא אך ורק על פי חוק או מכוח הסמכה מפורשת בו.
החוק מציין מפורשות, שאין לעצור חשוד אם ניתן להשיג את מטרת המעצר באמצעות עיכוב או שחרור בערובה.
הליך המעצר יהיה בדרך שתבטיח שמירה מרבית על כבוד האדם ועל זכויותיו של העצור, כמו כן על מבצע המעצר חל איסור להשתמש בכוח, לצורך ביצוע העיכוב/המעצר.
שימוש בכוח סביר מותר בהתאם לנסיבות בלבד כאשר החשוד מתנגד למעצר או מתחמק ממנו.
לשוטר סמכות לעצור אדם בלא צו של שופט מראש, וזאת כאשר יש לו יסוד לחשוד שהאדם עבר עבירה מסוג פשע או עוון שיש בה לסכן את ביטחון המדינה או הציבור.
ניתן לראות כי החוק מקנה את עילת המעצר כאשר עסקינן בעבירות המסווגות כמסוכנות היוצרות את עילת המעצר.
אדם שנעצר בלא צו שופט, יובא ללא דיחוי לתחנת המשטרה כאשר בתום החקירה יחליט הקצין הממונה על החקירה אם לשחרר את העצור מתחנת המשטרה, או אם להורות על המשך מעצרו עד להבאתו בפני שופט מעצרים.
תקופת המעצר ללא צו של שופט מוגבלת ל-24 שעות בלבד, ובתנאים מסוימים רשאי קצין הממונה על החקירה להשהות את הבאת העצור בפני שופט לתקופה שלא תעלה על 48 שעות משעת המעצר.
שחרור העצור בתחנת המשטרה
הקצין הממונה על החקירה רשאי להורות על שחרור העצור בתחנת המשטרה בתנאים מגבילים בדמות ערבות עצמית, ערבות ד ג' התחייבות להתייצב להליכי חקירה, איסור יציאה מהארץ וכו', ללא צורך בהבאתו בפני בית המשפט.
נדגיש כי על החלטת הקצין בדבר התנאים המגבילים שבהם שוחרר החשוד, קיימת סמכות ערעור בחוק בחוק בדמות הגשת בפני ביהמ"ש השלום שבסמכות השיפוט הרלוונטית.
החובות המוטלות על השוטר מבצע המעצר
חובת הזדהות – שוטר המעכב אדם, יזהה עצמו תחילה, בפני האדם כשוטר ובציון שמו, כאשר מדובר בשוטר שאינו במדים חייב הוא בנוסף לאמור לעיל, להציג בפני האדם המעוכב תעודת מינוי. (שוטר במדים, יציג תעודת מינוי רק על פי בקשת האדם המעוכב)
הודעה על העיכוב וסיבתו – שוטר המעכב אדם, יודיע לו מיד שהוא מעוכב. כמו כן השוטר יודיע למעוכב מיד את סיבת העיכוב.
עיכוב כלי רכב לשם חיפוש – סעיף 71 לחוק סדר הדין הפלילי.
סמכות שוטר לערוך חיפוש ברכב קבועה בסעיף 71(א) לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים), בזה הלשון.
(א) היה לשוטר יסוד סביר לחשד שבוצעה עבירה בת מעצר וסבר כי יש צורך לבצע חיפוש בכלי רכב כדי לאתר את מבצע העבירה או קורבנה או כדי לאתר ראיה הקשורה בעבירה, רשאי הוא להורות לעכב את כלי הרכב ולערוך את החיפוש כאמור.
(ב) הוראות סעיף קטן (א) יחולו גם אם קיים חשש שעומדת להתבצע עבירה מן העבירות המפורטות בסעיף 35(ב), או אם קיימת הסתברות גבוהה שעומדת להתבצע עבירה בת מעצר.
ניתן להסיק מלשון החוק שעל מנת שלשוטר תהיה סמכות לערוך חיפוש ברכבו של חשוד, יש צורך ב"חשד סביר" שהחשוד עבר עבירה "בת מעצר" שהמשמעות שלה בוק היא עבירה מסוג עוון או פשע.
בתרחיש בו לשוטר בו לא מתקיים "חשד סביר" שהחשוד עבר עבירה בת מעצר, הנפקות המשפטית היא שלא מוקנית לו הסמכות לערוך חיפוש ברכבו של החשוד וזה האחרון אף רשאי להתנגד לחיפוש שלמעשה אינו חוקי.
משרדינו מתמחה בתחום הפלילי ונותן ייעוץ ולווי משפטי בהליך הפלילי בפרט מעצר חשודים, ייעוץ לפני חקירה ודואג לזכויות חשודים ונאשמים.
התקשרו עוד היום 03-93930606 או מלאו טופס יצירת הקשר שבאתר זה.