מי קטין עפ"י החוק? חוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול), תשל"א-1971 (תיקון מס' 14 (מגדיר קטין אדם שמלאו לו 12 שנים ועד שמלאו לו 18 שנים.
האם ניתן להעמיד לדין קטין שטרם מלאו לו 12 שנים? חוק העונשין במדינת ישראל קובע כי קטין שטרם מלאו לו 12 שנים לא יישא באחריות פלילית, המשמעות היא שקטין מתחת לגיל 12 לא יישא באחריות פלילית על מעשים המיוחסים לו, עם זאת באישור חריג של היועץ המשפטי לממשלה ניתן להעמיד לדין קטין מתחת לגיל 12.
איזה בית משפט המוסמך לדון בעניינו של הקטין בעבירות פליליות?
ככלל, קטין נשפט בבית המשפט לנוער בגין עבירות פליליות "קלאסיות" המיוחסות לו. יודגש כי, בבית המשפט לנוער, ככלל, הדיונים מתנהלים כולם בדלתיים סגורות, לכן בתיקים המתנהלים בבית המשפט לנוער (כשהנאשם הוא קטין), אין לנפגע העבירה זכות בחוק לנוכחות, אולם השופט רשאי להתיר את נוכחותו בדיון.
העמדה לדין של קטין ביחד עם בגיר
במקרים בהם סעיפי האישום המצוינים בכתב האישום מיוחסים לקטין ולבגיר עבירות שביצעו בצוותא, העמדה לדין של קטין ביחד עם בגיר בבית משפט שאינו לנוער מצריכה אישור של היועמ"ש. עם זאת, הפרקטיקה הנהוגה בבתי המשפט היא הפרדת הדיונים כך שהקטין יישפט בביהמ"ש לנוער והבגיר בבית המשפט השלום או המחוזי בהתאם לחומרת העבירות המיוחסות לו.
קטינים ועבירות תעבורה?
סעיף 45ב.(א) לחוק הנוער קובע כי :
"על אף הוראות חוק זה, קטין שעבר עבירת תעבורה כמשמעותה בפקודת התעבורה, הכרוכה בנהיגת רכב מנועי או עבירה על פקודת ביטוח רכב מנועי [נוסח חדש], תש"ל–1970 ,הכרוכה בשימוש ברכב מנועי, יועמד לדין לפני שופט תעבורה."
לשון החוק קובעת מפורשות כעבירות תעבורה המתבצעות ע"י קטין ידונו בביהמ"ש לתעבורה ולא בית משפט לנוער. כפי שכבר ציינו הדיון בעניינו של קטין בדומה לתיקים פליליים קלאסיים, יתנהל ככלל בדלתיים סגורות.
בבית המשפט לתעבורה יחולו אותם הכללים החלים בבתי משפט לנוער בין היתר, חובת ייצוג על ידי עו”ד, חובת תסקיר שירות המבחן לפני גזירת העונש, חסיון על שמות הנאשמים, הפרוטוקולים וכו' כמו כן נציין כי לשופט הדן בתיק בביהמ"ש לתעבורה יש את הסמכות בחוק להעביר את הדיון בעניינו של הקטין לבית משפט לנוער אם ראה בכך צורך לטובת הקטין.
עבירות תעבורה יידונו בפני שופט נוער
סעיף 45ב' (ב) הוראות סעיף קטן (א) לא יחולו על קטין שעבר עבירת תעבורה שבה הוא נהג בהיותו שיכור כאמור בסעיף 64ב לפקודת התעבורה, או שעבר עבירה לפי סעיף 10(א) לפקודת התעבורה, למעט עבירה של נהיגת רכב שנעברה בידי מי שהיה בעל רישיון נהיגה שלא חודש.
שתי עבירות : נהיגה בשכרות לפי סעיף 64ב' לפקודת התעבורה ונהיגה ללא רישיון נהיגה לפי סעיף 10(א) לפקודת התעבורה, מהווים חריג בחוק הקובע כי הדיון בעניינו של קטין יתנהל בבית משפט לתעבורה וידנו בבית משפט לנוער.
הרציונל לחריגים בחוק
נהיגה ללא רישיון לפי סעיף 10(א) לפקודת התעבורה ונהיגה בשכרות לפי סעיף 64ב' לפקודת התעבורה מסווגות כעבירות המעידות על התנהגות פורצת גבולות של הקטין ומהווה בעיה התנהגותית המצריכה טיפול בצירוף ענישה שיקומית הצופה פני עתיד.
חקירת קטין חשוד
בראשית הדברים אבהיר כי מדובר בסיטואציה לא נעימה ומצריכה לווי של עו"ד פלילי היכול לסייע לעבור את ההליך בצורה הטובה ביותר, תוך הקפדה יתרה זכויותיו של הקטין במהלך החקירה.
על פי סעיף 9ט' חוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול) קובע כי, קטין החשוד בביצוע עבירה רשאי להתייעץ עם עורך דין טרם חקירתו, כמו כן על חוקר להודיע לקטין על זכותו להתייעץ עם עורך דין ביחידות ועל זכאותו לייצוג מטעם הסנגוריה הציבורית במידה ואין לו את האמצעים לשכור סנגור פרטי וזאת עוד לפני תחילת החקירה.
נוכחות הורה או קרוב בחקירת קטין חשוד
על משטרת ישראל מוטלת החובה לזמן את הורה הקטין החשוד או קרוב אחר על מנת שיהיה נוכח בחקירתו. הקטין החשוד זכאי להיוועץ עם הורהו או קרוב אחר ביחידות לפני החקירה.
עם זאת נבהיר כי, במהלך הנוכחות ההורה בחקירה אסור להורה או הקרוב האחר של הקטין להתערב במהלך החקירה או לצאת מחדר החקירה, אלא אם כן התיר לו החוקר לעשות כן.
בנוסף נציין כי, החוקר רשאי להרחיק את ההורה או הקרוב אחר של הקטין מהחקירה, במידה והם מפריעים לחקירה על אף שהוזהרו לא לעשות כן, או אם הם מאיימים על הקטין במהלך החקירה.
מתי ניתן לחקור קטין ללא נוכחות הורה או קרוב אחר?
קצין המשטרה האחראי על החקירה רשאי להתחיל את החקירה ללא נוכחות המלווה במקרה שהמלווה מאחר באופן לא סביר.
זמן סביר התפרש בפסיקה של ביהמ"ש בערכאות השונות כעד שעה ממועד מתן ההודעה להורה או עד 3 שעות ממועד התייצבותו של הקטין בתחנה לפי המאוחר ביניהם.
הגבלה על שעות חקירת הקטין
ככלל, קטין לא ייחקר בשעות הלילה בין הוא עד ובין הוא חשוד, חקירת קטין שטרם מלאו לו 14 שנים (ילד) תעשה ככלל בין השעות 07:00-20:00, חקירת קטין שמלאו לו 14 שנים תעשה בין השעות 07:00-22:00.
עם זאת נבהיר כי ניתן לחקור קטין בשעות הלילה במקרים הבאים וחקירה זו מצריכה אישור קצין משטרה כאשר מתקיימים אחד מהתרחישים הללו:
- העבירה שהוא חשוד בביצועה נעברה בסמוך למועד עיכוב או מעצר הקטין.
- מדובר בעבירה המנויה בתוספת לחוק הנוער, והעבירה בוצעה בסמוך למועד חקירת הקטין, כאשר דחיית החקירה עלולה לגרום לסיכול/ שיבוש הליכי חקירה/ מניעת גילוי ראייה/ פגיעה בשלום הקטין. להלן פירוט עבירות התעבורה המנויות בתוספת לחוק הנוער:
- נהיגת רכב ע"י מי שאינו מורשה – מעולם לא הוציא רישיון נהיגה.
- נהיגה בשכרות.
- גרימת תאונת דרכים כאשר כתוצאה מהתאונה נגרם נזק לגוף או נזק חמור לרכוש.
מעצר קטין כאמצעי אחרון..
חוק הנוער ומתיקון 14 לחוק עולה שיש להפעיל מעצר נגד קטינים רק כמוצא אחרון.
אקט מעצר הקטין שונה ממעצר של אדם בגיר, מעצר קטין הוא איננו הליך רגיל ושגרתי, וכן אם הוא אכן מתבצע, הרי שהמחוקק קבע שורה של תקנות שנועדו להגן על הקטין ככל הניתן.
מעצרו של קטין ייעשה על ידי עובד נוער בלבוש אזרחי, ללא כל סממן משטרתי כזה או אחר, בשונה ממעצרו של בגיר אשר מבוצע בדרך כלל על ידי שוטר במדים.
ככלל המעצר יבוצע בשעות היום, כאשר הקטין אינו שוהה במסגרת חינוכית כזו או אחרת בהם שוהים בני נוער נוספים כזו או אחרת.
כאשר מדובר במעצר הנדרש עקב נסיבות חמורות, הרי שגורמי אכיפת החוק נדרשים לקבלת אישור לביצוע המעצר בשונה מהכלל.
במהלך מעצרו של קטין כלל אין לכבול אותו באזיקים למעט מקרים חריגים ביותר כאשר קטין מהווה סכנה ממשית עבור עצמו או עבור הציבור.
בתום המעצר יש להודיע בדבר המעצר להוריו של הקטין קרובי משפחתו אשר אחראים עליו באופן ישיר.
דיון בהארכת מעצרו של קטין
הבאת קצין עצור בפני שופט סעיף 10ד' (א)-(ג) לחוק הנוער עוסק בכללים שהבאת קטין עצור לפני שופט:
- קטין שטרם מלאו לו 14 שנים יובא בפני בית משפט שידון בהמשך מעצרו לא יאוחר מ- 12 שעות מרגע מעצרו.
- ניתן להשאיר קטין שטרם מלאו לו 14 שנים במעצר וניתן להאריך את המעצר, ללא צו שופט ב12 שעות נוספות (עד 24 שעות) כאשר יש צורך בביצוע פעולות חקירה דחופות או בתרחיש בו החלטת המעצר יכולה הייתה להתקבל רק אחרי חצות ו- 12 השעות מסתיימות כשבימ"ש לא פעיל.
- תקופת המעצר המרבית של קטין שטרם מלאו לו 14 שנים ולפני הגשת כתב אישום הינה עד 10 ימי מעצר,
- קטין שמלאו לו 14 שנים כול להיות מוחזק במעצר למשך 24 שעות כמו כן קצין משטרה רשאי להאריך את משך המעצר ל24 שעות נוספות לכל היותר בטרם יובא בפני שופט שידון בהמשך מעצרו, במידה ולא מובא בפני שופט יש לשחררו לאלתר.
היה וחלפו 40 ימים וטרם הוגש כתב אישום בעניינו של הקטין יש לשחררו לביתו.
ביקור הקטין במעצר
לכל אורך תקופת המעצר, הקטין זכאי לביקורים של בני משפחה, מערכת החוק מגבילה את הביקורים אך ורק לבני משפחה שמחזיקים בקרבה של דרגה ראשונה.
כאשר מדובר בקרבה בדרגה שנייה או בנסיבות שונות, הרי שהדבר יצריך את התערבותו עו"ד המייצג את הקטין החשוד.
התיישנות עבירות תעבורה המבוצעות ע"י קטינים
דוחות תעבורה מסוג ברירת משפט– אין דין מיוחד לקטין ויחול הדין הרגיל בכל הנוגע להתיישנות הדו"חות עם זאת סעיף 14 לחוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול), תשל"א-1971 קובע כי :
"אין להעמיד אדם לדין בשל עבירה שביצע בהיותו קטין, אם עברה שנה מיום ביצועה, אלא בהסכמת היועץ המשפטי לממשלה".
כאמור החוק קובע תקופת התיישנות בת שנה לגבי העמדה לדין של קטינים, ע"פ החוק, אין להעמיד אדם לדין בשל עבירה שביצע בהיותו קטין אם עברה שנה מיום ביצועה אלא בהסכמת היועץ המשפטי לממשלה.
חובת היוועצות עם עו"ד פלילי מומחה
ילדכם עומד בפני חקירה פלילית או הוגש נגדו כתב אישום בשל עבירות פליליות או תעבורה ?
משרדנו עוסק באופן שוטף בייצוג נאשמים וחשודים קטינים ובני נוער בבית משפט לנוער בעבירות שונות, עבירות סמים, אלימות, תעבורה וכיו"ב .
במשרדנו תזכו למענה איכותי, מקצועי ומהיר 24/7, ייעוץ ראשוני ללא התחייבות, אל תהסס והתקשר 03-9393060 או השאר פרטיך בדף יצירת קשר ונציגנו יחזרו אליך בהקדם.
במקרים דחופים ניתן להתקשר לטלפון 050-6676664