חוק השיפוט הצבאי, וכן עבירות תעבורה בצבא חלות במקרים באים:
- כאשר מדובר בחייל בשירות סדיר, בקבע או במילואים מבצע את העבירה ברכב צבאי.
- כאשר מדובר בעבירה הנעשית תוך שימוש ברכב צבאי או בתוך בסיס צבאי.
- כאשר מבצע העבירה הוא אזרח עובד צה"ל.
- העבירה בוצעה על ידי חייל משוחרר עד 180 ימים מיום שחרורו.
במקרים הללו סמכות השפיטה היינה בידי המשטרה הצבאית והדיונים מתקיימים בבית הדין הצבאי לתעבורה.
כאשר מדובר חייל מבצע עבירה במסגרת נהיגה ברכב פרטי, הטיפול הוא של משטרת ישראל באמצעות יחידת תביעות תעבורה.
החמרה בענישה במסגרת הצבאית
ישנם הבדלים ברמות הענישה בין המסגרת הצבאית לאזרחית בעבירות תעבורה מסוימות, ברוב המקרים רכבי הענישה חמורים יותר במסגרת הצבאית.
מספק דוגמאות להמחשה, הדוגמה הבאה ממחישה באופן מובהק את המדינות הנוקשה המלווה את המסגרת הצבאית בכל הנוגע לעבירות תעבורה וישומן, במסגרת הצבא, כאשר על נהג רכב משא (משאית וכו') לנסוע לאחור חובה עליו להיעזר במכוון, במידה ולא יעשה כן הוא צפוי לענישה אוטומטית של פסילת רישיון נהיגה, כאשר עבירה דומה בסקטור האזרחי מובילה לקנס כספי בלבד.
עבירה שכיחה ונפוצה ביותר של שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה, בסקטור האזרחי מדובר בדו"ח מסוג ברירת משפט כאשר במידה ונהג בוחר לשלם אותו ולא להוכיח חפותו בבית המשפט, רכיבי הענישה כוללים קנס בגובה 1,000 שקלים ו-8 נקודות אשר ירשמו לחובתו במשרדי רשות הרישוי.
אולם, כאשר נהג עשה בשימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה במסגרת הצבאית, אותו נהג עשוי למצוא עצמו מתמודד מול כתב אישום בבית הדין הצבאי, כאשר העונש הצפוי הוא פסילת רישיון בפועל, קנס כספי ואף ריתוק לבסיס..
דוגמה נוספת ואחרונה, עבירת נהיגה במהירות מופרזת עשויה להסתיים בהליך אזרחי בקנס כספי שנע בין 250 עד 1500 שקלים המלווה בעד 10 נקודות חובה בדו"חות מסוג ברירת משפט, אולם במסגרת הצבאית עבירה זו עלולה להוביל לשלילת רישיון הנהיגה בפועל, כמו כן כאשר מדובר בעבירה חוזרת רכיב הענישה יכול לכלול גם רכיב מאסר אשר ירוצה בכלא צבאי.
כאמור אין מדובר בכללי ברזל, כל מקרה נבדק לגופו, בתי הדין יכולים להקל ברכיבי הענישה כאשר מכלול הנסיבות האישיות והמקצועיות הן לטובת הנאשם זאת בנוסף לקושי ראייתי בתיק החקירה.
חשוב לדעת!
כי גם כאשר נהג שביצע עבירה בעודו בצבא והשתחרר מהשירות, חוק השיפוט הצבאי מתיר להגיש נגדו כתב אישום עד 180 ימים מיום שחרורו.
שפטו אותי בהעדר בבית הדין הצבאי מה ניתן לעשות כעת?
ראשית אין מדובר סוף פסוק ניתן לשנות את רוע הגזירה באופנים הבאים.
לנאשם ולתביעה הצבאית קיימת הזכות לערער על פסק הדין לבית הדין הצבאי לערעורים בתוך 15 ימים ממועד סיום ההליך, כאשר ניתן לערער על הכרעת הדין וגזר הדין.
בנוסף ניתן להגיש בקשה לבית הדין הצבאי לערעורים לעיכוב ביצוע העונש עד למועד הגשת ערעור. ככלל, לא תשמענה עדויות ולא יתקבלו ראיות נוספות בדיון בערעור. עם זאת, בנסיבות מיוחדות רשאי בית הדין הצבאי לערעורים לשמוע עדים או לקבל ראיות אחרות, אם הוא סבור שהדבר דרוש לעשיית צדק.
בית הדין הצבאי לערעורים דן בדרך כלל בהרכב של שלושה שופטים ועל פסק דינו של בית הדין הצבאי לערעורים ישנה האפשרות להגיש בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון, בשאלה משפטית שיש בה חשיבות,או חידוש שטרם התברר בפסיקה.
הזכות להיות מיוצג על ידי עורך דין צבאי
נאשם רשאי לקבל ייצוג מעורך דין תעבורה פרטי או עו"ד מטעם הסנגוריה הצבאית וזכאי לקבל לעיונו את חומר החקירה. על מנת שעו"ד פרטי יוכל לייצג את חיילים במסגרת הצבאית יש צורך בעורך דין בעל היתר ייצוג בבתי הדין הצבאיים. במקרים של עבירות תנועה קלות, הדיון עשוי להתקיים בפני שופט צבאי בבית דין לתנועה הצבאי ללא נוכחות תובע או סנגור.
עם זאת בתיקים חמורים ומורכבים יותר כגון גרימת תאונת דרכים, נהיגה בשכרות או תחת השפעת סם ישנה חובת התייצבות הנאשם ועורך דינו.
כיום, קיימים מספר בתי דין צבאיים ברחבי הארץ בפניהם נשפטים חיילי צה"ל החשודים בביצוע עבירות צבאיות במהלך שירותם הצבאי.
- בית הדין הצבאי מחוז מרכז וחיל האוויר "הבית הירוק" ביפו – זהו בית הדין הצבאי הגדול והמרכזי מבין בתי דין הצבאיים.
- בית הדין הצבאי מחוז דרום – קסטינה / קריית מלאכי.
- בית הדין הצבאי מחוז צפון וחיל הים – חיפה.
- בית הדין הצבאי המיוחד / בית הדין הצבאי לערעורים – הקריה ת"א.
השתחררתי כבר מהצבא האם בית הדין הצבאי יכול לפסול לי את הרישיון האזרחי?
שאלה שאני נשאל לא פעם, האם בית הדין לתעבורה בצבא יכול לפסול רישיון נהיגה אזרחי? והתשובה עליה היא חיובית. נוסף לפסילת רישיון הנהיגה האזרחי בית הדין יכול להטיל רכבי ענישה נוספים בדמות קנסות כספיים, פיצוי כספי למעורבים ועוד..
היכן מפקידים את רישיון הנהיגה במקרה בו נפסלתי?
בניגוד לערכאות אזרחית שם ניתן להפקיד את רישיון הנהיגה בכל אחד מבתי המשפט השונים בארץ, בהליך צבאי בו נגזר על נאשם פסילת רישיון בפועל עליו להפקיד את רישיון הנהיגה באחד משני המקומות הבאים:
- מזכירות בית הדין הצבאי.
- סמכות רישוי צה"ל.
כאשר לנאשם אין רישיון נהיגה להפקדה מכל סיבה שהיא (אבדן או נגנב) עליו להפקיד תצהיר מאומת כדין ע"י עורך דין כי אין ברשותו אותה העת רישיון נהיגה להפקדה, במידה והרישיון או התצהיר לא יופקדו לא תחל להימנות תקופת הפסילה.. (
הסדר טיעון כן או לא ?
ראשית נסביר מהו בכלל הסדר טיעון? הסדר טיעון, הידוע גם בשם עסקת טיעון, הוא הסכם שנערך במסגרת הליך פלילי בלבד, כאשר הצדדים לו הם מצד אחד רשויות התביעה ומהצד שני הנאשם. במסגרת ההסדר הנאשם מודה בחלק מן האישומים המיוחסים לו ובתמורה התביעה מסירה חלק מן האישומים מתוך כתב האישום. ברוב המקרים ההסדר כולל הסכמה על רכיבי הענישה שיידרש הנאשם לשאת בגין האישומים בהם הודה במסגרת ההסדר. הסדר טיעון למעשה מאפשר לתביעה ולנאשם להסכים על תוצאת המשפט ולהימנע מניהולו.
בחודש מאי 2019 נכנס לתוקפו מנגנון של הסדרי טיעון מובנים בעבירות תנועה בצה"ל, והחל מחודש ינואר 2020 ניתן לחתום על ההסדרים באופן דיגיטלי מבלי להגיע לדיון.
מה השוני מבעבר?
בעבר, חייל בשירות חובה או משרת קבע שעברו עבירת תנועה – זומנו למשפט בפני בית הדין הצבאי לתעבורה. אם היו מורשעים בדין, היו מוטלים עליהם ככלל עונשים של קנס, פסילת רישיונות נהיגה על תנאי ולעתים אף פסילה בפועל.
בהתאם למנגנון החדש – כאשר מוגש כתב אישום נגד חייל חובה או משרת קבע שנסע ברכב ליסינג, בגין עבירת המסווגות כברירת משפט, ניתנת לו אפשרות לסיים את התיק בהסדר טיעון מובנה, אשר במסגרתו יוטל עליו עונש זהה לזה אשר היה מוטל עליו אם היה מורשע במסגרת הליך דומה במערכת האזרחית.
עבירות השכיחות שכלולות בהסדר הן: שימוש בטלפון נייד שלא באמצעות דיבורית, נהיגה במהירות העולה על המותר, אי עצירה בתמרור עצור, אי ציות לרמזור אדום, נהיגה ללא חגורת בטיחות ועוד.
ההסדר המובנה משתנה בין משרתי קבע לבין חיילי חובה.
.משרתי קבע ואזרחים עובדי צה"ל – ההסדר המובנה יכלול תשלום קנס כספי ששיעורו זהה לקנס שניתן בבתי המשפט לתעבורה במערכת האזרחי, בהתאם לעבירה שבה הוא מואשם. כלומר, משרת הקבע ישלם קנס בשיעור הקבוע במערכת האזרחית.
חיילי חובה יוכלו לבחור בין שתי חלופות:
החלופה הראשונה קנס כספי ששיעורו קבוע בצו הקנסות האזרחי, בהתאם לעבירה, בדומה לאנשי קבע.
החלופה השנייה קנס כספי ששיערו שליש מהקבוע בצו ולא פחות מ-100 ש"ח, בתוספת עונש פסילה על תנאי של רישיון הנהיגה הצבאי והאזרחי, בת 30 ימים, למשך שנה וחצי.
חשוב לדעת !
הרשעה בעבירה, בין במסגרת דיון בבית הדין הצבאי ובין במסגרת הסדר הטיעון המוצע, תביא לרישום נקודות במרשם התעבורתי של משרד הרישוי, בהתאם לסוג העבירה, בדיוק כמו במערכת האזרחית.
נדגיש כי, לכל החלטה יש השלכות לכן יש להתייעץ עם עורך דין תעבורה המתמחה בתחום על מנת להגיע להגיע לתוצאות הטובות ביותר.
למשרדנו אישור לייצג בבתי הדין הצבאיים ברחבי הארץ.
עו"ד עמית קדם מייסד משרד קצין מילואים פעיל בדרגת רב סרן ובעל אישור לייצג בבתי הדין הצבאיים, משרדינו בעל ניסיון עשיר בייצוג חיילים בחובה ואנשי קבע בבתי הדין הצבאיים.
הוגש כנגדכם כתב אישום,? חוששים שיפסלו לכם את רישיון הנהיגה? מוזמנים לפנות עוד היום: 03-9393060, 050-6676664 (במקרים דחופים)
אין בתוכן דלעיל משום המלצה, חוות דעת משפטית או ייעוץ משפטי; כמו כן התוכן דלעיל אינו מתיימר להיות מדויק ו/או מקיף ו/או עדכני, והמסתמך על המידע עושה זאת באחריותו ועל דעת עצמו בלבד.