מהי פסילת מינימום? בתרחיש בו הוגש כנגד נהג כתב אישום בגין עבירה שלשון החוק קבעה לגביה עונש מינימום כיצד ניתן ונכון להתמודד עם כתב האישום? כיצד ייצוג משפטי ע"י עו"ד תעבורה יכול לסייע? כל זאת ועוד במאמר הבא.
מהי פסילת מינימום?
לשון החוק קובעת במקרה בו אדם מורשע בעבירה מסוימת, רכיבי הענישה ביניהם פסילת רישיון הנהיגה לא יפחתו מהקבוע בחוק, עם זאת נבהיר כי ביהמ"ש רשאי להקל ברכיבי הענישה ואף להורות על פסילת רישיון נהיגה לתקופה פחותה מהקבוע בחוק על אף ההרשעה בעבירה ייחודית זו, כאשר עליו לנמק בפסק הדין את הנסיבות המיוחדות שהובילו להחלטתו.
פסילת מינימום לתקופה של שני חודשים -סעיף 37 לפקודות התעבורה
פסילת מינימום שני חדשים (תיקון מס' 16) תשמ"א-1981 (תיקון מס' 34) תשנ"ה-1995
הורשע אדם על עבירה מן המפורטות בתוספת השנייה, ובשתי השנים שקדמו לאותה עבירה כבר הורשע על אחת העבירות האמורות או על אחת העבירות המפורטות בתוספת הראשונה, דינו, בנוסף לכל עונש אחר, פסילה מקבל או מהחזיק רישיון נהיגה לתקופה שלא תפחת משני חדשים. אולם רשאי בית המשפט, בנסיבות מיוחדות שיפרט בפסק הדין, להורות על פסילה לתקופה קצרה יותר.
פסילת מינימום לתקופה של שלושה חודשיים -סעיף 38 לפקודות התעבורה
הורשע אדם ;
(1) על עבירה מן המפורטות בתוספת הראשונה;
(2) על עבירה מן המפורטות בתוספת השנייה, שגרמה לתאונת דרכים בה נחבל אדם או ניזוק רכוש;
(3) על עבירת תעבורה או על עבירה אחרת הנובעת מנהיגת רכב שגרמה לתאונת דרכים בה נחבל אדם חבלה של ממש,
דינו – בנוסף לכל עונש אחר – פסילה מקבל או מהחזיק רישיון נהיגה לתקופה שלא תפחת משלושה חדשים. אולם רשאי בית המשפט, בנסיבות מיוחדות שיפרט בפסק הדין, להורות על פסילה לתקופה קצרה יותר.
עבירות המנויות בתוספת הראשונה סעיפים 38 ו 39 לפקודת התעבורה
פסילת מינימום שלושה חדשים (תיקון מס' 34) תשנ"ה-1995
סעיף 38 לפקודת התעבורה.
הורשע אדם –
(1) על עבירה מן המפורטות בתוספת הראשונה;
(2) על עבירה מן המפורטות בתוספת השנייה, שגרמה לתאונת דרכים בה נחבל אדם או ניזוק רכוש;
(3) על עבירת תעבורה או על עבירה אחרת הנובעת מנהיגת רכב שגרמה לתאונת דרכים בה נחבל אדם חבלה של ממש,
דינו – בנוסף לכל עונש אחר – פסילה מקבל או מהחזיק רישיון נהיגה לתקופה שלא תפחת משלושה חדשים. אולם רשאי בית המשפט, בנסיבות מיוחדות שיפרט בפסק הדין, להורות על פסילה לתקופה קצרה יותר.
פסילת מינימום שנה אחת
סעיף 39 לפקודת התעבורה קובע, על אף האמור בסעיף 38, אם הורשע אדם על עבירה מן העבירות המפורטות בתוספת הראשונה או השנייה שגרמה לתאונת דרכים ובה נחבל אדם חבלה של ממש ובשתי השנים שקדמו לאותה עבירה כבר הורשע כאמור, דינו – בנוסף לכל עונש אחר – פסילה מקבל או מהחזיק רשיון נהיגה לתקופה שלא תפחת משנה אחת; אולם רשאי בית המשפט בנסיבות מיוחדות שיפרש בפסק הדין, להורות על פסילה לתקופה קצרה יותר.
עבירות הקבועות בתוספת הראשונה לפקודת התעבורה
העבירות אותן נמנה כעת מובילות לאחר הרשעה לפסילת רישיון נהיגה לפרק זמן של שלושה חודשים.
- עבירה לפי סעיף 10 לפקודת התעבורה – איסור נהיגה בלי רישיון נהיגה (למעט נהיגת רכב בידי מי שהיה בעל רישיון נהיגה ולא חידשו).
(א) לא ינהג אדם רכב מנועי אלא אם הוא על רישיון נהיגה תקף לרכב מאותו סוג, שניתן על פי פקודה זו, ולא ינהג אדם אלא בהתאם לתנאי הרישיון זולת אם פוטר מחובת רישיון נהיגה ובמידה שפוטר.
(ב) בעל רכב ומי שהשליטה על הרכב בידו לא ירשה לנהוג ברכב למי שאינו רשאי לפי סעיף קטן (א) לנהוג בו, ובלבד שלא יהיה בעל רכב או מי שהשליטה על הרכב בידו, אחראי בעד נהיגתו על ידי אדם שאינו רשאי לנהוג בו, אם הוכיח שנקט בכל האמצעים הסבירים כדי שאותו אדם לא יוכל לנהוג ברכב.
- עבירה לפי סעיף 12א1(ב) ו-(ג) לפקודת התעבורה –חובת ביצוע תכנית הליווי והגבלת מספר נוסעים לנהג חדש.
12א1. (א) נהג חדש צעיר חייב בביצוע תכנית הליווי שנקבעה לפי סעיף קטן (ה) (בסעיף זה – תכנית הליווי) כל עוד לא מלאו לו 24 שנים.
12א2. נהג חדש שטרם מלאו לו 21 שנים וחלפה לגביו התקופה שבה חלה עליו חובת הליווי האמורה בסעיף 12א1, לא יסיע ברכב מנועי יותר משני נוסעים עד שימלאו לו 21 שנים, אלא אם כן יושב, במושב שלצידו, מלווה.
- עבירה לפי סעיף 62(7) לפקודת התעבורה
נהג בהיותו נוהג רכב אינו עוצר בשעה שבגלל מציאות רכבו בדרך אירעה תאונה לבהמה או לרכב שאדם ממונה עליהם, ואינו מגלה, כשנדרש לכך, שמו ומענו שלו ושמו ומענו של בעל הרכב ואת תו הרישום או המספר של הרכב.
- 3. עבירה לפי סעיף 338(1) או (4) לחוק העונשין, התשל"ז1977–
מעשי פזיזות ורשלנות [א/243]
338.(א) העושה אחת מאלה בדרך נמהרת או רשלנית שיש בה כדי לסכן חיי אדם או לגרום לו חבלה, דינו – מאסר שלוש שנים:
(1) נוהג רכב או רוכב בדרך ציבורית;
(4) עושה מעשה לגבי מכונות שבפיקוחו, שלו בלבד או עם אחרים, או אינו נוקט אמצעי זהירות נאותים מפני סכנה מסתברת הכרוכה בהן;
- עבירה לפי תקנות 26(2) – נהיגה ברכב תחת השפעת סמים משכרים או משקאות משכרים.
תקנה 84(ב), כשההסעה היא בשכר– לא יסיע אדם ולא ירשה לאחר להסיע ברכב מן הסוגים כמפורט בטור א' להלן נוסעים במספר העולה על הנקוב לצד אותו סוג בטור ב'
תקנה 47(ד) לתקנות התעבורה – עקיפה מסוכנת
(ד) נוהג רכב לא יעקוף רכב, אלא אם הדרך פנויה במרחק מספיק כדי לאפשר לו את ביצוע העקיפה ואת המשכת הנסיעה בבטיחות ללא הפרעה וללא סיכון לנסיעתו של רכב אחר, וללא הפרעה אחרת לתנועה מכל כיוון שהוא.
תקנה 144 לתקנות התעבורה, תשכ"א1961 –תאונת דרכים שתוצאתה הריגה או פגיעה בגוף.
- (א) נוהג רכב המעורב בתאונה שכתוצאה ממנה נהרג אדם או נפגע, יפעל לפי הוראות אלה:
(1) יעצור מיד את הרכב במקום התאונה או קרוב אליו ככל האפשר, ולא יזיזנו ממקומו אלא אם יש הכרח להשתמש ברכב לצורך ביצוע האמור בפסקה (2) או אם שוטר הרשה את הדבר;
תק' (מס' 2) תשמ"ד-1984
(2) בהתאם לנסיבות המקרה ומקום התאונה, יגיש לכל אדם שנפגע באותה תאונה עזרה מתאימה ובמיוחד –
(א) ידאג למניעת כל נזק נוסף לנפגע;
(ב) יגיש לנפגע עזרה ראשונה שביכולתו להגיש על פי הכשרתו;
(ג) יזעיק למקום התאונה את שירותי ההצלה המקצועיים הנחוצים על פי נסיבות המקרה ובין השאר, אמבולנס, משטרה ומכבי אש;
(ד) ימתין ליד הנפגע עד להגעת שירותי ההצלה המקצועיים;
(ה) במקום שאין אפשרות לפנות את הנפגע באמבולנס ידאג להעברתו ברכב מתאים אחר לתחנת עזרה ראשונה, לבית חולים או לרופא.
תק' (מס' 8) תשע"ט-2019
(3) ימסור לשוטר, או לאדם שנפגע או לנוהג רכב אחר המעורב באותה תאונה, או לכל נוסע או אדם שהיה בחברתו של הנפגע, את שמו ומענו, את מספר רישיון הנהיגה ומספר הרישום של הרכב שהוא נוהג בו ושם בעליו ומענו, ויציג לפי דרישתם את תעודת הביטוח ואת אחד מאמצעי הזיהוי כמפורט בתקנה 9(א)(1) וירשה להעתיק כל פרט הרשום בהם;
תק' (מס' 4) תשל"ב-1972
(4) יודיע מיד ככל האפשר ובאמצעי הקשר המהירים ביותר לתחנת המשטרה הקרובה למקום התאונה על אירועה ויפרט בהודעה את –
(א) שמו ומענו;
(ב) מקום האירוע ומקום המצאו הוא, ואם ידוע לו – גם שם האדם שנפגע ולאיזה מקום הועבר לטיפול.
(ב) לא יזיז אדם רכב המעורב בתאונה כאמור בתקנת משנה (א), אלא אם הרשהו שוטר לעשות כן, או אם יש הכרח בכך לצורך הגשת עזרה למעורבים בתאונה זו.
תקנה 308(ד) לתקנות התעבורה, תשכ"א 1961 – הודעת אי שימוש ברכב
(ד) לא ישתמש אדם ברכב שעליו נמסרה הודעת אי שימוש, אלא לשם נסיעה לתיקונו או למילוי התנאים שפורטו בה וכן כדי להביאו למשרד הרישוי לשם עריכת בדיקה נוספת, והכל ככל ששימוש כאמור הותר בהודעה שנמסרה.
עבירות הקבועות בתוספת השנייה לפקודת התעבורה –סעיפים 38 ו 39 לפקודת התעבורה
על עבירה מן המפורטות בתוספת השנייה, שגרמה לתאונת דרכים בה נחבל אדם או ניזוק רכוש, כלומר יש צורך בשני תנאים מצטברים לצורך פסילת מינימום בת שלושה חודשים
ביצוע אחת העבירות המצוינות וגרמת תאונת דרכים בה נחבל אדם או ניזוק רכוש.
סעיף 38 לפקודת התעבורה.
הורשע אדם –
(1) על עבירה מן המפורטות בתוספת הראשונה;
(2) על עבירה מן המפורטות בתוספת השנייה, שגרמה לתאונת דרכים בה נחבל אדם או ניזוק רכוש;
(3) על עבירת תעבורה או על עבירה אחרת הנובעת מנהיגת רכב שגרמה לתאונת דרכים בה נחבל אדם חבלה של ממש,
דינו – בנוסף לכל עונש אחר – פסילה מקבל או מהחזיק רישיון נהיגה לתקופה שלא תפחת משלושה חדשים. אולם רשאי בית המשפט, בנסיבות מיוחדות שיפרט בפסק הדין, להורות על פסילה לתקופה קצרה יותר.
סעיף 62 (2) ו-64 (4) לפקודת התעבורה
סעיף 62 (2) לפקודת התעבורה – נוהג רכב בדרך קלות ראש, או ברשלנות, או במהירות שיש בה בנסיבות המקרה סכנה לציבור, אף אם היא פחותה מן המהירות המקסימלית שנקבעה;
סעיף 62 (4) לפקודת התעבורה- בהיותו נוהג רכב שדרך נהיגתו גרמה לעבירה הוא מסרב להגיד שמו או מענו או מגיד שם או מען כוזבים
עבירה לפי תקנה 320(א) לתקנות התעבורה או סימן ה' לפרק השלישי בחלק ד' לתקנות, אם קבע בית המשפט כי במצב הבלמים או ההגה יש משום סכנה.
עבירה לפי תקנות 22 ציות לתמרורים עפ"י הפירוט הבא:
תקנה 22 (א) (א) עובר דרך חייב לקיים את ההוראות הניתנות בתמרור, אולם תהיה הגנה טובה לנאשם אם יוכיח שהתמרור הוצב, סומן או נקבע שלא כדין.
תקנה 26(4)- הנוהג ברכב הוא במצב השולל ממנו את השליטה ברכב או את ראיית הדרך והתנועה בה.
תקנה 27(ג)- לא ינהג אדם רכב כאשר הרכב במצב השולל מהנהג שליטה בו.
תקנה 45(1)- נוהג רכב לא יסיעו אחורנית אלא אם יש צורך בכך, ובמידת הצורך, ולאחר שנקט באמצעים הדרושים בנסיבות הקיימות כדי למנוע –(1) סיכון או פגיעה.
תקנה 51 לתקנות התעבורה – לא ינהג אדם רכב אלא במהירות סבירה בהתחשב בכל הנסיבות ובתנאי הדרך והתנועה בה, באופן שיקיים בידו את השליטה המוחלטת ברכב.
תקנה 56 לתקנות התעבורה -עצירה לפני מפגש מסילת ברזל
תקנה 57 לתקנות התעבורה – מעבר אוטובוס במפגש מסילת ברזל סלול
תקנה 64 (ד) לתקנות התעבורה -התקרבות/ כניסה לצומת דרכים
תקנה 99 (א) לתקנות התעבורה
תקנה 436 או 438 לתקנות התעבורה:
עבירה לפי תקנה 54(א)(1) עד (4) לגבי מהירות העולה ביותר מ30- קמ"ש מעל למהירות המרבית המותרת בדרך עירונית ולגבי מהירות העולה ביותר מ40- קמ"ש מעל המהירות המרבית המותרת בדרך שאינה דרך עירונית ובדרך מהירה.
עונשי מינימום בעבירות תעבורה – פסילת מינימום בשל נהיגה בשכרות
סעיף 39 לפקודת התעבורה – הורשע אדם על עבירה כאמור בסעיף 64 או לפי סעיף 64א, דינו – בנוסף לכל עונש אחר – פסילה מקבל או מהחזיק רישיון נהיגה לתקופה שלא תפחת משנתיים, ואם כבר הורשע על עבירה זו בשנה שקדמה לאותה עבירה – פסילה לתקופה שלא תפחת מארבע שנים; אולם רשאי בית המשפט, בנסיבות מיוחדות שיפרש בפסק הדין, להורות על פסילה לתקופה קצרה יותר.
פסילת מינימום לפרק זמן של שלוש שנים
סעיף 40 לפקודת התעבורה קובע כי, הורשע אדם על עבירה כאמור בסעיף 64 או לפי סעיף 64א, דינו – בנוסף לכל עונש אחר – פסילה מקבל או מהחזיק ברישיון נהיגה לתקופה שלא תפחת משלוש שנים; אולם רשאי בית המשפט, בנסיבות מיוחדות שיפרש בפסק הדין, להורות על פסילה לתקופה קצרה יותר.
פסילה בשל הרשעות חוזרות
סעיף 40א לפקודת התעבורה קובע כי;
(1) הורשע אדם על עבירה כאמור בסעיפים 62(3), 64, 64א, 65(א)(2) או (3) או 67, או על עבירה לפי סעיף 301ג לחוק העונשין, התשל"ז-1977, תוך שימוש ברכב, ובעשר השנים שקדמו למועד ביצוע אותה עבירה כבר הורשע לפחות פעמיים על אחת מהעבירות האמורות, דינו – נוסף על כל עונש אחר – פסילה מקבל או מהחזיק רישיון נהיגה, לתקופה שלא תפחת מעשר שנים;
(2) נפסל אדם מקבל או מהחזיק רישיון נהיגה לפי פסקה (1), והוא הורשע על עבירה מהעבירות המנויות בפסקה האמורה שעבר בתקופה שממועד פסילת הרישיון ועד שנתיים לאחר שחודש, דינו – נוסף על כל עונש אחר – פסילה מקבל או מהחזיק רישיון נהיגה לצמיתות.
(ב) (1) הורשע אדם על עבירה המנויה בתוספת העשירית, ובחמש השנים שקדמו למועד ביצוע אותה עבירה כבר הורשע לפחות פעמיים על אחת מהעבירות האמורות, דינו – נוסף על כל עונש אחר – פסילה מקבל או מהחזיק רישיון נהיגה, לתקופה שלא תפחת משנתיים;
(2) נפסל אדם מקבל או מהחזיק רישיון נהיגה לפי פסקה (1), והוא הורשע שלוש פעמים על עבירה מהעבירות המנויות בתוספת העשירית שעבר בתקופה שממועד פסילת הרישיון ועד חמש שנים לאחר שחודש, דינו – נוסף על כל עונש אחר – פסילה מקבל או מהחזיק רישיון נהיגה, לתקופה שלא תפחת מחמש שנים;
(3) נפסל אדם מקבל או מהחזיק רישיון נהיגה לפי פסקה (2), והוא הורשע שלוש פעמים על עבירה מהעבירות המנויות בתוספת העשירית שעבר בתקופה שממועד פסילת הרישיון ועד חמש שנים לאחר שחודש, דינו – נוסף על כל עונש אחר – פסילה מקבל או מהחזיק רישיון נהיגה לצמיתות.
(ג) בית המשפט רשאי –
(1) בנסיבות מיוחדות שיפרש בפסק הדין, להורות על פסילה לתקופות קצרות יותר מהתקופות האמורות בסעיפים קטנים (א) ו-(ב), ובלבד ששוכנע כי אין בהמשך הנהיגה על ידי הנאשם משום סכנה לציבור;
(2) לקבוע כי פסילה שנקבעה לפי סעיף אחר לפקודה זו תהיה חופפת לפסילה לפי סעיף זה.
(ד) לעניין סעיף זה, יראו מספר עבירות באירוע אחר, כעבירה אחת.
(ה) במניין ההרשעות הקודמות כאמור בסעיף קטן (א) או (ב) יובאו בחשבון גם הרשעות שקדמו ליום תחילתו של חוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 86), התשס"ח-2008, למעט הרשעות בעבירות קנס.
(ו) אין בהוראות סעיף זה כדי לגרוע מהוראות כל דין לעניין פסילת מינימום של רישיון נהיגה.
חשיבות היוועצות עורך דין מתחום התעבורה
על מנת שביהמ"ש ישית את עונשי המינימום שפורטו במאמר זה, עליו להרשיע באחת העבירות המנויות בתוספת הראשונה או בתוספת השנייה בפקודת התעבורה כאשר ביצוע העבירה המנויה בתוספת השנייה הובילה למערבות בתאונת דרכים, תפקיד עורך הדין הוא לעשות ככל שניתן על מנת להביא לתיקון כתב האישום ע"י התביעה המשטרתית לעבירה מקלה יותר שאינה מנויה באחת התוספות שציינו, הן במסגרת הסדר טיעון מול התביעה המשטרתית והן באמצעות ניהול הליך הוכחות וחקירת עדים בביהמ"ש.
מה החשיבות של תיקון כתב האישום ?
לתיקון כתב האישום השלכות מרחיקות לכת יש בכך למנוע לא פעם, מהנהג להשתת אמצעי תיקון בדמות קורס נהיגה מתקדם, ריצוי תקופת נהג חדש לשנתיים נוספות ועוד.
משרדנו מתמחה בתחום התעבורה ובעל ניסיון בניהול תיקי תעבורה בכל רמות החומרה החל מדו"חות מסוג ברירת משפט ועד ניהול תיקי תאונות דרכים קטלניות.
לייעוץ ראשוני התקשרו עכשיו – 03-9393060 שירות מקצועי מובטח!
עמית קדם משרד עורכי דין תעבורה