במאמר הבא נסביר מהי שיטת הניקוד הנהוגה במדינת ישראל, מטרותיה, הסמכות בחוק לרישום ניקוד בגין עבירות תעבורה, חיוב הניקוד על שם הנהג, פרק הזמן שהניקוד בתוקף והאם בכלל ניתן למחוק ניקוד שכבר נרשם לחובתנו? כל זאת ועוד במאמר הבא.
עושים תחילה סדר, מהי שיטת הניקוד הנהוגה במדינת ישראל?
שיטת הניקוד היא למעשה אמצעי למעקב אחר עבירות תעבורה שביצעו נהגים, בתרחיש בו נרשם לחובת נהג דו"ח תעבורה וזה האחרון בוחר לשלם אותו, תשלום הדו"ח למעשה מהווה הודאה במיוחס לו בדו"ח ומלבד רכיב הענישה בדמות קנס כספי המוטל על הנהג, נצברות לחובתו נקודות, בהתאם לחומרת העבירה.
מטרת רישום הנקודות:
בראש ובראשונה מטרת רישום הניקוד היא הרתעה , הרתיע נהגים מלבצע עבירות תעבורה.
המטרה השנייה היא להגן ולשמור על בטיחותם של המשתמשים בדרך, לרבות הנהגים עצמם.
והמטרה השלישית היא לשמש מכשיר לזיהוי מורשעי תעבורה תכופים.
ולתת לאלו האחרונים החוטאים בנהיגה בלתי זהירה כלים מדורגים אשר יסייעו בידם לשפר את נהיגתם ולהבטיח את כשירותם לאחוז בהגה.
סמכות בחוק לרישום ניקוד על עבירות תעבורה
ניקוד בעבירות תעבורה (תיקון מס' 15) תש"ם-1979- : סעיף 69א' לפקודת התעבורה
69א. (א) שר התחבורה, בהסכמת שר המשפטים, רשאי לקבוע בתקנות שיטה לרישום נקודות על עבירות תעבורה שבהן הורשע בעל רישיון נהיגה (להלן – שיטת הניקוד), ולקבוע את סוג העבירות ומספר הנקודות שיירשמו לחובתו של בעל הרישיון על עבירה שבה הורשע.
(ב) שר התחבורה רשאי לקבוע בתקנות, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת, אמצעי תיקון שיוטלו על בעל רישיון נהיגה שנרשמו נקודות לחובתו לפי שיטת הניקוד, וביניהם – בדיקות רפואיות, בחינות, הסברה, הדרכה ופסילה מהחזיק ברישיון נהיגה.
(ג) אמצעי תיקון לפי סעיף קטן (ב) יהיו בנוסף לכל עונש שהטיל בית המשפט על בעל הרישיון בשל עבירה שהרשיע אותו בה.
סמכות בחוק לחיוב בנקודות על שם הנהג
תקנה 544 לתקנות התעבורה קובעת בזו הלשון כי. הורשע בעל רישיון נהיגה (להלן בחלק זה – נהג) בעבירה מן העבירות המפורטות בתוספת השישית, יחויב בנקודות כמספר שנקבע בה לצד אותה עבירה שבה הורשע (בחלק זה – נקודות).
נבהיר כי חיוב הנהג בנקודות, נעשה לפי המידע על הרשעות נהגים בעברות תעבורה, שעל המשטרה להעביר לרשות הרישוי בהתאם ללשון החוק.
חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, תשמ"א-1981, סעיף 10 א' עוסק במסירת מידע לרשות הרישוי (תיקון מס' 1) תשמ"ג-1983 קובע כי המשטרה תמסור לרשות הרישוי לפי פקודת התעבורה מידע מן המרשם בדבר כל עבירה הכרוכה בנהיגת רכב ובדבר כל עבירה של בעל רישיון נהיגה הנוגעת לשימוש בסם מסוכן או להחזקת סם מסוכן לצורך שימוש בו (להלן – עבירת סמים); בסעיף זה, "סם מסוכן" – כהגדרתו בפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], תשל"ג-1973;
סעיף ב' לחוק קובע כי, המשטרה תמסור לרשות הרישוי לפי פקודת התעבורה, לפי בקשתה, מידע מן המרשם על עבירת סמים שעבר מבקש רישיון נהיגה.
ניהול מרשם עבירות תק' (מס' 2) תשס"ג-2002 תק' (מס' 4) תשע"א-2011, תקנה 545 לתקנות התעבורה עוסקת ברישום נקודות ע"י רשות הרישוי וקובעת כדלהלן:
תקנה 545. (א) לתקנות התעבורה קובעת כי רשות הרישוי תנהל לגבי כל נהג במאגר מידע ממוחשב, מרשם של הרשעות בעבירות תעבורה (להלן – מרשם עבירות), בהתאם למידע שהתקבל לפי סעיף 10 לחוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, התשמ"א-1981.
(ב) רשות הרישוי תרשום נקודות במרשם העבירות, ואולם על אף האמור בתקנה זו, לא תרשום רשות הרישוי נקודות בשל הרשעות בעבירות שהמידע לגביהן התקבל 12 חודשים או יותר ממועד ההרשעה.
(ג) הודיעה המשטרה לרשות הרישוי כי בוטלה הרשעתו של נהג, תמחוק רשות הרישוי את ההרשעה בשל אותה עבירה שנרשמה במרשם העבירות.
(ג1) הודיעה המשטרה לרשות הרישוי כי נהג ערער על הרשעתו, לא תביא רשות הרישוי בחשבון את הנקודות בשל העבירה האמורה, עד למתן פסק דין סופי.
עכשיו במילים פשוטות יותר..
נהג ביצע עבירת תנועה והונפק בגינה דו"ח, חלפו ותמו להם 90 הימים מיום ביצועה, הנהג לא נקט את הפעולות להם הוא זכאי עפ"י חוק, הניקוד בגין אותה העבירה ירשם במשרד הרישוי לאחר דיווח של המשטרה.
בהתאם לתקנה 547 לתקנות התעבורה על רשות הרישוי תסכם את מספר הנקודות התקפות הרשומות לחובת נהג בכל פעם שחל שינוי במספר הנקודות הרשומות לחובתו.
מה הן "נקודות תקפות" ??
נקודות תקפות" הן נקודות שטרם חלפה מיום ביצוע העבירה שבשלה נרשמו, או שטרם בוצעו כל אמצעי התיקון שהטילה רשות הרישוי בשלהן, אם הטילה.
מה התוקף של הנקודות שנרשמו לחובתי?
תוקף הניקוד נקבע בתקנה 549 לתקנות התעבורה הקובעת כי:
(א) נהג שלחובתו רשומות 12 עד 22 נקודות תקפות יחויב לקבל הדרכה בנהיגה נכונה בקורס בסיסי מטעם רשות הרישוי ולעמוד בהצלחה במבחן.
(ב) נהג שלחובתו רשומות 24 עד 34 נקודות תקפות יחויב לקבלת הדרכה בנהיגה נכונה בקורס נוסף מטעם רשות הרישוי ולעמוד בהצלחה במבחן.
נדגיש כי ישנה חובות נוכחות מלאה בקורסים, כמו כן במידה ונהג לא עבר מבחן 3 פעמים רואים אותו כמי שלא ביצע את אמצעי התיקון ועליו לבצע את הקורס מחדש.
כמו כן ניתן לפנות תוך 30 יום לדחות את מועד ביצוע אמצעי התיקון.
מהן המשמעויות של צבירת 36 נקודות חובה?
המשמעיות שבצבירת 36 נק' קבועות בתקנה 549 (א) לתקנות התעבורה:
נהג שלחובתו רשומות 36 נקודות תקפות או יותר, ייפסל מהחזיק ברישיון נהיגה למשך 3 חודשים, ורישיונו יחודש לאחר שיעמוד בבחינה העיונית, כמו כן נהג שלחובתו רשומות 72 נקודות תקפות או יותר, או נהג שהוטלה עליו פסילה לפי תקנת משנה (ג), ורשומות לחובתו 36 נקודות תקפות או יותר בטרם חלפו שש שנים ממועד ביצוע העבירה האחרונה מבין העבירות שבשלהן הוטלה הפסילה האמורה, ייפסל רישיונו ל-9 חודשים ויחודש בתום התקופה האמורה רק לאחר שיעמוד בבדיקות רפואיות אצל הרופא המוסמך ובבחינות כאמור בתקנות 202 עד 210.
סיכום:
א. נהג שצובר לחובתו 12 עד 22 נקודות תקפות, יקבל הודעה מרשות הרישוי על צורך בביצוע קורס בסיסי בנהיגה נכונה בן 12 שעות לימוד ובסופו מבחן, בהתאם לתקנה תקנה 547(ב) לתקנות התעבורה נקודות אלו יהיו תקפות למשך שנתיים מיום ביצוע העבירה האחרונה.
ב. נהג שצובר לחובתו 24 עד 34 נקודות תקפות יקבל הודעה מרשות הרישוי על צורך בביצוע קורס מתקדם (ייעודי) בנהיגה נכונה (12 שעות לימוד) ובסופו מבחן, בהתאם לתקנה 547(ג) נקודות אלו יהיו תקפות למשך שנתיים מיום ביצוע העבירה האחרונה.
ג. נהג שצובר לחובתו 36 נקודות תקפות ומעלה יקבל מרשות הרישוי הודעה על פסילת רישיון נהיגה ל-3 חודשים ועמידה במבחן נהיגה עיוני (תאוריה).
פסילת רישיון ל-9 חודשים!!
נהג שלחובתו רשומות 72 נקודות תקפות או יותר, או נהג שהוטלה עליו פסילה בת 3 חודשים בגין 36 נקודות ורשומות לחובתו 36 נקודות נוספות תקפות או יותר, בטרם חלפו שש שנים ממועד ביצוע העבירה האחרונה מבין העבירות שבשלהן הוטלה הפסילה האמורה, ייפסל רישיונו לתשעה חודשים ויחודש לאחר בדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים, מבחן עיוני ומבחן מעשי.
אמצעי התיקון | מספר הנקודות התקפות |
קורס נהיגה נכונה בסיסי ובסופו מבחן (12 שעות לימוד) | 12-22 |
קורס נהיגה מתקדם (ייעודי) ובסופו מבחן (12 שעות לימוד) | 24-34 |
פסילת רישיון נהיגה ל-3 חודשים + מבחן עיוני | 36 ומעלה |
פסילת רישיון נהיגה ל-9 חודשים + בדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים + מבחן עיוני + מבחן מעשי | 36 (פעם שניה תוך 6 שנים) או 72 נקודות בתנאים המפורטים לעיל |
חשוב לזכור כי בהתאם לפסיקת ביהמ"ש עת"מ 32690-05-10 זהר נ' משרד התחבורה תקופת הצבירה לא תימחק כל עוד לא בוצע אמצעי התיקון.
טיפ זהב לפני סיום:
תשלום בדו"ח, פקיעת 90 ימים ממועד קבלת הדו"ח ו/או הודאה בבית משפט תוביל לרישום ניקוד שמוביל לביצוע אמצעי תיקון בדמות קורסי נהיגה בסיסית ומתקדמת או פסילת רישיון נהיגה מטעם משרד הרישוי.
עם זאת נבהיר כי אין מדובר בסוף פסוק!!! משרדנו מתמחה בייצוג נהגים בטיפול בדו"חות תעבורה לרבות מחיקת נקודות בביהמ"ש ואף נקודות שנרשמו במרשם רשות הרישוי. כמו כן, איתור כשלים בעבודת משרד הרישוי הנוגעות לצבירת ניקוד המוביל לפסילת רישיון נהיגה.
לייעוץ ראשוני ללא התחייבות, התקשרו עוד היום 03-9393060 או השאירו פרטים פרטים בדף יצירת הקשר ונציגנו יחזרו אליך בהקדם.