המכון הרפואי לבטיחות בדרכים (מרב"ד) הוא "הרופא המוסמך" לערוך בדיקות רפואיות עבור רשות הרישוי, סמכות זו היא על-פי צו שר הבריאות (1980) ומכוח תקנות התעבורה (193-195 ג').
מטרת המרב"ד לשמש כאמצעי כנגד הקטל וכבישים ותאונות הדרכים שנגרמות כתוצאה מליקוי פיזי/בריאותי של הנהג או כשל התנהגותי פסיכולוגי.
מדיניות המרבד הינה ברורה;
א. סינון נהגים מקצועיים, בעלי מקדם סיכון גבוה בעת הנהיגה – קרי נהגי רכב ציבורי אוטובוסים ונהגי משא כבד.
ב. בחינת יכולת נהיגה של נהגים שנמצאו בעלי ליקוי בריאותי/פסיכולוגי כזה או אחר.
המרב"ד מספק את המידע הנדרש לרשות הרישוי, על מנת שזו תחליט האם רישיונו של אדם יישאר בידו או ייפסל לתקופה מסוימת או עד למילוי תנאים שייקבעו בהחלטת משרד הרישוי.
נהגים אשר לא מסכימים עם החלטת משרד הרישוי, רשאים לערער על החלטתו של המכון הרפואי אל ועדת ערר בתוך זמן קצוב של 30 ימים, מיום קבלת החלטת המכון הרפואי לפסול את רישיון הנהג.
ועדת הערר, רשאית לבטל, לאשר או לשנות את החלטת המכון הרפואי, כמו כן, לדרוש בדיקה מחודשת מהמכון הרפואי.
בתרחיש בו ועדת הערר החליטה אף היא, להותיר את החלטת המכון הרפואי על קנה, נהגים ראשים לחלוק על החלטה על ידי ערעור לבית המשפט המחוזי בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים וזאת תוך 10 ימים מיום קבלת ההחלטה של ועדת הערר.
יודגש כי, העתירה לבית המשפט המחוזי תדון אך ורק בטענות אשר עוסקות בפן המשפטי.
מי בכלל מזומן למבדקים במכון הרפואי לבטיחות בדרכים (המרב"ד)?
ציבור הנהגים המוזמן למבדקים במכון הרפואי היא מגוונת ומורכבת בדרך כלל מבקשי רישיון לרכב ציבורי או לרכב משא כבד, עברייני תנועה שסיימו ריצוי של פסילה או שלילה, נהגים הסובלים מבעיות רפואיות העשויות לפגוע בנהיגתם לדוגמה: בעיית ראייה או אפילפסיה.
בנוסף גם נהגים שמופנים על ידי המשטרה ובתי המשפט, וכן נהגים שמפאת גילם מופנים על ידי הרשויות על מנת לקבל אישור רפואי לנהוג, נהגים נכים שמופנים על ידי הביטוח הלאומי ומשרד הביטחון פעמים רבות על מנת לקבל התאמות לרכבם עוברים דרך המכון הרפואי לבטיחות בדרכים.
פקידי המכון הרפואי לבטיחות בדרכים מטפלים בעשרות אלפי נהגים בכל שנה בשני מוקדים רשמיים בלבד שקיימים בארץ: אחד בתל אביב והשני בחיפה והפועל היוצא הוא זמן הממושך מאוד בהמתנה למבדקים במכון הרפואי ועד ההחלטה בעניינם.
כאמור זמני ההמתנה למבדקים של המרב"ד ארוכים ביותר, וזמני קבלת הקהל הינם פעמיים בשבוע למשך שעתיים בלבד!
התהליך במכון הרפואי לבטיחות בדרכים
כאמור תפקידו של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הוא, לזהות נהגים שיש להם סיכוי גבוה להיות מעורבים בתאונות דרכים ובעלי כשל רפואי כזה או אחר היכול להשפיע על נהיגתו.
הנהג שמתייצב במכון יעבור מספר בדיקות הכוללות מספר שלבים. כאשר בשלב הראשון מתבצעות בדיקות פיזיולוגית לכשירות הנהג מבחינה גופנית.
בשלב הבא עוברים עובר הנהג מבחן פסיכולוגי על מחשב כאשר הנהג נמדד בסעד זמנים מוקצב לכל שאלה ושאלה כאשר בסוף המבדק הוא מקיים שיחה עם הפסיכולוג הראשי של המכון שנותן המלצתו למשרד הרישוי האם לאשר לנהג להחזיק ברישיון או אם לאו.
נבהיר כי במקרים בהם סיבת ההפניה היא רפואית לדוגמה בעיית ראיה, יתבקש לבצע אי אלו בדיקות נוספות מחוץ למכון הרפואי לבטיחות בדרכים.
בתום הבדיקה, המכון הרפואי לבטיחות בדרכים יגיש המלצתו למשרד הרישוי אחת משתיים; המלצה שלילית להחזיק ברישיון או מניעת קבלתו בגלל סיבות רפואיות שהתגלו בבדיקה או קביעה שאין בעיה רפואית שמונעת קבלת רישיון או החזקתו.
זימון לשימוע במשרד הרישוי
ההמלצה של הועדה הרפואית של המכון מועברת אל משרד הרישוי, במידה וההמלצה היא שלילית יזומן הנהג להליך שימוע.
מדובר בהליך פורמלי בלבד, משרד הרישוי מקבל באופן כמעט גורף את המלצות המכון הרפואי לבטיחות בדרכים. כאשר החלטת משרד הרישוי ניתנת על פי רוב למשך תקופה של שנה אחת, חריגים המקרים בהם תוקף ההחלטה היא לתקופה אורכה יותר.
מה עושים עכשיו??
בנקודה זו, בפני הנהג 2 אפשריות, הראשונה לקבל בהכנעה רוע הגזירה, להמתין שנה ולהתחיל את כל התהליך מחדש או בתום התקופה שנקבעה על ידי משרד הרישוי, הנהג שרישיונו נפסל או שסורבה בקשתו לקבלת רישיון יכול לפנות בבקשה נוספת למשרד הרישוי לקבלת רישיון בתו התקופה המצוינת בהחלטה.
נבהיר שהפניה המחודשת להנפקת רישיון נהיגה בשנית צריכה לבוא מהנהג, משרד הרישוי לא שולח הודעה או יוזם התנעת הליך קבלת הרישיון או חידושו בשנית.
נהג שמגיש בקשה בשנית צפוי לעמוד שוב במבדקים של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים ורק אם המכון נותן המלצה חיובית הרי שייתכן והרישיון יוענק או יחודש.
האופציה השנייה והשכיחה יותר היא, להגיש ערר לוועדת ערר היושבת בבית החולים תל השומר בהתאם לקבוע בחוק,בתוך זמן קצוב של 30 ימים, מיום קבלת החלטת המכון הרפואי לפסול את רישיון הנהג.
תפקדי עו"ד תעבורה בהליך הגשת הערר
הופעה בפני חברי ועדת הערר מלחיצה ולא סימפטית, על מנת לשכנע את חברי הועדה, כי המכון הרפואי לבטיחות בדרכים שגה בהחלטתו על הנהג וסנגורו להגיע מוכנים ועליהם לקיים מס' שלבים מקדמים שללא קיומם הסיכוי לצלוח את הועדה קלושים עד לא קיימים.
שלב ראשון: קבלת התיק הרפואי של הנהג מהמכון הרפואי לבטיחות בדרכים ובחינתו, על מנת להבין מדוע מצא המרב"ד להמליץ שלא לחדש או לא להפיק רישיון הנהיגה לעורר.
שלב שני: בחינת החומר הרפואי והפניית העורר למומחה פרטי על מנת שייתן חוות דעת מומחה נגדית מדוע לדעתו שגו מומחי המרב"ד וכי יש לאפשר ללקוח לקבל/ לחדש רישיון נהיגתו.
לחוות דעת זו תצורף הודעת הערר שעל עורך הדין להגיש בהתאם לסעד הזמנים הקבוע בחוק, על הודעת הערר להיות מנומקת דיו ומונה טענות המקצועיות והאישיות המתייחסות לנהג.
לאחר מספר שבועות, יוזמן הנהג, ביחד עם עורך דינו לדיון בפני ועדת הערר, המורכבת משלושה רופאים, אנשי מקצוע רלבנטיים, אשר תחילה יבדקו את הנהג עצמו ולאחר מכן יאזינו לטיעוניו של עורך הדין, המגובים בחוות דעתו של מומחה פרטי.
בסוף ההליך חברי הוועדה רשאים לבטל, לאשר או לשנות את החלטת המכון הרפואי, כמו כן לדרוש בדיקה מחודשת מהמכון הרפואי.
משרדנו מתמחה בייצוג בעברות תעבורה בכלל ולווי נהגים בהליך וועדות ערר בתל השומר בפרט.
רישיונכם נשלל ע"י המכון הרפואי לבטיחות בדרכים ? זומנתם למבדקים במכון הרפואי לבטיחות בדרכים? הגשתם בקשה לרישיון ציבורי וסורבתם?
לייעוץ ראשוני ללא התחייבות התקשרו עוד היום!
03-9393060 במקרים דחופים התקשר לנייד 050-6676664 או השאר פרטיך בדף יצירת קשר ונציגנו יחזרו אליך בהקדם.