כל מה שצריך לדעת על נהיגה בגיל השלישי
הארכת תוחלת החיים ושיפור איכות החיים בגיל המבוגר הביאה לעלייה במספר הנהגים הקשישים על הכביש.
קשישים רבים ממשיכים להחזיק רכב ולנהוג גם בעשור השביעי ואפילו השמיני לחייהם.
שינוי במצבם הבריאותי של הורינו או מעורבות שלהם בתאונה קלה, צריכים להדליק לנו ילדיהם נורת אזהרה לכך האם הם צריכים להפסיק לנהוג, למרות הקושי הגדול הטמון בכך.
הורינו ינסו תמיד לשדר לנו כמו תמיד, שהם כשירים לבצע כל פעולה שיכלו לעשות בעבר, אך מה לעשות שפעולות שפעם היו עבורם פשוטות הופכות עכשיו למעט קשות יותר. אחת מהפעולות הללו היא הנהיגה.
מה החוק אומר?נהגים מבוגרים מחויבים לעבור בדיקות רפואיות כתנאי לחידוש רישיון הנהיגה.
כלל הנהגים מחויבים לעבור בדיקות רפואיות החל מגיל 70, מגיל 70 עד גיל 80 יש לעבור בדיקה רפואית ולחדש את רישיון הנהיגה כל 5 שנים.
מגיל 80 יש לעבור בדיקה רפואית ולחדש את רישיון הנהיגה כל שנתיים.
נהגים מקצועיים -כגון נהגי מוניות, אוטובוסים ורכב כבד מחוייבים בבדיקה רפואית כבר מגיל 60.
מגיל 60 עד גיל 70 יש לעבור בדיקה רפואית ולחדש את רישיון הנהיגה כל 5 שנים.
מגיל 70 יש לעבור בדיקה רפואית ולחדש את רישיון הנהיגה כל שנתיים.
ישנה חשיבות עצומה לנהיגה עבור בני הגיל השלישי, כי נהיגה מהווה עבור רבים מבני הגיל השלישי מקור לאופטימיות ותקווה. אין ערך לתחושת העצמאות והחופש וחוסר התלות בגורם שלישי לצרכים פרקטיים כגון נסיעה לבנק, לקניות וכד'.
הנהיגה היא יכולה אף להחדיר בהם תחושה של חיוניות וחיות, שהיא פועל יוצא של היכולת להתנייד בדרכים, להגיע למקומות רחוקים ולהרגיש חופשי.
לנו הילדים ישנה אחריות להיות ערים להתנהגות הורינו בבית ובמיוחד בשעת הנהיגה.
הגיל השלישי מתאפיין בירידה בטווח התנועה של המפרקים ובכוח השרירים, בירידה בקואורדינציה, בירידה בערנות, במהירות התגובה ועוד.
הדוגמה הקלאסית ביותר היא, התדרדרות ביכולת השמיעה והראייה ואף לעתים חולי המשפיע על יכולות מטוריות שמובילים בדר"כ לפגיעה בכשורי הנהיגה שלהם
איך בכלל מעלים את הנושא הזה אל מול ההורים ?
אדגיש כי, לנושא זה יש לגשת בעדינות ובחכמה ולא להעלות אותו "כדרך אגב" אלא במידה היה אירוע שהוביל לשינוי במצב הבריאותי של ההורים או מעורבות בתאונת דרכים, תוך כדי שימת דגש כי כל מטרתכם היא לדאוג לשלומם ולשלום עוברי הדרך.
עצות פרקטיות:
הצעת דרכי תחבורה חלופיות הדמות הסעה ע"י אחד הילדים לארוחות משפחתיות בסופי השבוע, תחבורה ציבורית זמינה וקלה היכולה להביא אותם בנקל ליעדם.
מה עושים בתרחיש בו ההורים אינם מעוניינים "למסור את המפתחות"?
אימוץ מס' כללי זהירות שיגדילו את הבטיחות עבור אוכלוסייה זו ועבור שאר עוברי הדרך.
ביצוע פעילות גופנית באופן סדיר , פעילות גופנית, תזונה נכונה והימנעות מעישון או הפסקת עישון הן הדרכים המשמעותיות ביותר למניעת מחלות.
פעילות גופנית חשובה לבני/ בנות כל הגילאים, לאנשים בריאים, חולים, כאלה הסובלים ממוגבלות, לקשישים ולנשים בהיריון. יתרונות הפעילות עולים בהרבה על הסיכון לפגיעות, התמדה בפעילות גופנית משפרת את הכושר הגופני בכלל ואת כושר הנהיגה בפרט.
נהיגה במהירות יחסית נמוכה/ שמירת מרחק/ הימנעות מעקיפות מיותרות הן פעולות פשוטות היכולות למנוע תרחישי המחייב תגובה מהירה ואף הימנעות ממעורבות בתאונה.
לוותר על נסיעות לטווחים רחוקים, ככל שמשך הנהיגה הוא ארוך יותר, כך הופכת הנהיגה למעייפת וטומנת בחובה סכנות,
להימנע מנסיעה בשעות החום הכבד בקיץ מומלץ לרכז נסיעות,לשעות הבוקר המוקדמות החום מגביר את הסיכון לתאונות, קלות כחמורות, כתוצאה מעייפות ופגיעה בריכוז.