פסילה מנהלית היא איסור זמני על נהג שנחשד בביצוע עבירת תנועה מלנהוג ברכב כלשהו, והיא יכולה להיות מוטלת על ידי קצין משטרה בדרגת מפקח ומעלה, הקוצב את משך הפסילה בהתאם לחומרת העונש, ולעיתים גם מחרים את הרכב. כנאשמים זכותכם לקבל ייצוג משפטי גם בשימוע בפני קצין המשטרה, מה שיכול לשפר את סיכוייכם לבטל את הפסילה או לקצר אותה.
כאמור, משך הפסילה נקבע בהתאם לחומרת העבירה:
- הפסילה המקסימלית בעבירות קלות יחסית, בהן אין פגיעה ברכוש או אדם, כמו אי מתן זכות קדימה, נהיגה ברכב לא תקין, עבירות מהירות שונות, עקיפה מסוכנת ועוד, היא ל- 30 יום.
- הפסילה המקסימלית בגין מעורבות בתאונת דרכים בה יש נזק לרכוש או פציעת אדם היא ל- 60 יום.
- הפסילה בגין מעורבות בתאונת דרכים קטלנית בה נהרג אדם היא ל- 90 יום. כאשר מדובר בתאונות קטלניות אין מקום לשיקול דעתו של הקצין, ואם יש לו יסוד להניח כי יוגש נגד הנהג כתב אישום הוא מחויב לפסול את רישיון הנהיגה של הנהג הפוגע למשך 90 יום.
- במקרים של תאונת דרכים או ריבוי עבירות תנועה על אותו נהג, רשאי קצין המשטרה העורך את השימוע להטיל איסור שימוש ברכב ל- 30 יום, או ל-60 יום, במידה ועל אותו רכב כבר הוטל איסור שימוש בשלוש השנים האחרונות.
הליך הפסילה המנהלית – דעו את זכויותיכם
כפי שצוין קודם לכן, הפסילה המנהלית היא בסמכות קצין משטרה בלבד, מדרגת מפקח ומעלה, והיא חייבת להיות מלווה בשימוע מנהלי. שוטר בדרגה פחותה ממפקח רשאי להחזיק ברישיון הנהיגה של הנהג המואשם אך הוא חייב לנפק לנהג רישיון תנועה זמני ולהזמין את הנהג לשימוע בתחנת המשטרה. על הנהג להתייצב בתחנת המשטרה לשימוע תוך שלושה ימים מיום ביצוע העבירה. באם נמצא קצין בדרגת מפקח ומעלה במקום האירוע ניתן לערוך את השימוע במקום.
השימוע נועד לאפשר לנהג להציג את טענות ההגנה שלו, והוא רשאי להיות מיוצג על ידי עורך דין בעת השימוע. נהג שלא התייצב לשימוע, קצין המשטרה מוסמך לפסול את רישיונו בכל מקרה.
במהלך השימוע הנהג או בא כוחו יציגו, כאמור, את טענות ההגנה. קציבת משך הפסילה, מלבד כאשר מדובר בתאונת דרכים קטלנית, תיקבע על ידי הקצין בהתאם לחומרת העבירה, בוותק הנהג, בגילו, בקיומן של הרשעות קודמות ובכל נסיבות אחרות שעשויות להיות רלבנטיות.
חשוב לדעת כי במידה והנהג שביצע את העבירה אינו בעל הרכב, המשטרה חייבת לזמן לשימוע גם את בעל הרכב.
על תוצאות השימוע ניתן לערער בבית המשפט לתעבורה.
נטל ההוכחה וחובת הזיכוי
אמנם, נטל ההוכחה על ביצוע העבירה מוטל על המשטרה, אך עדותו של שוטר כי ראה את העבירה מבוצעת עשויה להספיק במקרים מסוימים. רוב הנהגים אינם בקיאים בפרטים השונים הקשורים להליך השימוע ואינם יודעים כיצד למצות את כל הזכויות שלהם במהלכו, וכתוצאה מכך רישיון הנהיגה שלהם נשלל לתקופות ארוכות או שרכבם מוחרם, ולא תמיד בצדק.
עורך דין תעבורה ידע בדיוק מה לטעון כדי שהמקרה יסווג בצורה הקלה ביותר האפשרית וכיצד להשתמש בטענות משפטיות שונות בצורה נכונה במקומות המתאימים, ובכך לקצר את משך הפסילה או איסור השימוש ברכב, ולעיתים אף לבטלם כלל.